Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Neurologija / VRATNA KRALJEŽNICA

Neurologija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 760

Broj poruka: 1725

Brinar Vesna, dr. med.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

Poliklinika CORTEX
Tomašićeva 4
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

VRATNA KRALJEŽNICA

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

slavko

16.06.2001. 21:07

KAO PRVO HTJELA BIH UPUTITI ČESTITKU ZA OVAKAV NAČIN KOMUNICIRANJA S PACIJENTIMA.
HTJELA BIH VAS ZAMOLITI ZA SAVJET O PROBLEMU KOJI ME MUČU VEĆ NEKOLIKO GODINA ALI SADA UNATRAG 2 GODINE JE SVE IZRAŽENIJI.IMAMA 40 GODINA I ŽIVIM U ZAGREBU.PROBLEM KOJI ME MUČI JE VRTOGLAVICA SA OSJEĆAJEM GUBITKA RAVNOTEŽE I GLAVOBOLJE.IMAM PROBLEMA S VRATNOM KRALJEŽNICOM.BOLOVE U VRATNOJ KRALJEŽNICI OSJEĆAM OD 3 DO 6 KRALJEŠKA S TIM DA SE BOL ŠIRI ILI PREMA GLAVI ILI PREMA SREDINI KRALJEŽNICE.KOD OKRETANJA GLAVE LIJEVO ILI DESNO ODNOSNO KOD MALO ĐUŽEG DRŽANJA GLAVE U JEDNOM POLOŽAJU GUBIM RAVNOTEŽU,NAROČITO JE IZRAŽENO AKO SPUSTIM GLAVU PREMA PRSIMA I GLEDAM DOLJE.SADA MI SE POČINJU JAVLJATI I SMETNJE VIDA U VIDU MAGLE.
OD LIJEKOVA UZIMAM OKSAZEPAM 10 MG I MIOFLEKS.S TLAKOM NEMAM NEKIH VEĆIH PROBLEMA,MALO JE NIZAK KREĆE SE OKO 120/80.
NA RAMENIMA OSJEĆAM KAO NEKU VELIKU TEŽINU,A KOD HODANJA I SJEDENJA LJULJANJE.MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE KOME DA SE OBRATIM.HVALA NA SAVJETU.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

05.07.2001. 20:52

Tegobe koje opisujete vjerovatno su posljedica promjena na vratnoj kralješnici. Savjetujem Vam da se javite neurologa i obavite potrebnu dijagnostičku obradu.

Zoran

07.07.2001. 08:44

Zbog cega je niski tlak posljedica promjena na vratnoj kralješnici?

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

09.07.2001. 19:36

Tlak koji ste naveli (120/80) je normalna vrijednost tlaka.

kposavac

30.09.2013. 23:45

Poštovani!

Imam 27 godina i već nekoliko godina me muče vrtoglavice koje nisu stalne i nisu jake, ali većinu vremena osjećam kao nekakav mamurluk u glavi i lelujanjem kao da mi je glava u nekakvom balonu. ponekad nakon nekoliko minuta provedenog u stojećem položaju naglo me zanese na sekundu dvije i onda opet dobro, Također i u sjedećem položaju ponekad mi se zna naglo zavrtjeti i onda prođe nakon nekoliko trenutaka... Također ponekad osjećam bolove i napetost u vratu, trnjenje pojedinih dijelova lica, po noci trnjenje ruku... Sve to skupa me vec lagano dovelo i do određene anksioznosti koja sve dodatno pogorsa, pa vise neznam je li anksioznost uzrok "lelujanju" ili "lelujanje" uzrok anksioznosti. Prije dva tjedna sam bila kod doktora radi brujanja u usima i spomenutih vrtoglavica, nakon cega je ustanovljeno "neventilirano uho" kod specijaliste, nalazi krvi su uredni, tlak 110/70, a nalaz rtg vratne kralježnice glasi: na rtg snimkama vratnog dijela kralježnice uredna je osovina uz inverziju fiziološke lordoze u kaudalnom segmentu. Uredna je mineralizacija prikazanih kostiju uz očuvanu visinu prikazanih trupova kralježaka. Dorzopropozicija trupa C3 kralješka u odnosu na trup C2 kralješka za oko 1-2 mm. Održana je visina prikazanih i.v. prostora. Uredan prikaz malih zglobova. Dg: Syndroma cervicobrachiale bilat. Doktorica kaže da nece nista uraditi po tom pitanju i poslala me kuci uz komentar da je to tako kako je i neka ostane na tome dok se kroz godine ne pogorsa kada cemo intervenirati, jer sam jos mlada za bilo kakve daljnje pretrage ili terapije. E sad mene zanima i Vase misljenje, da li je ovaj nalaz ok i dali bi to moglo biti razlog mojih problema, te sto bi mi vi preporucili? Postoje li barem nekakve vjezbe kojima bih vjezbanjem kod kuce sprijecila daljnje napredovanje ovoga stanja?

Hvala!

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

29.10.2013. 14:05

Preporučam Vam detaljan neurološki pregled, kojim bi se otklonile eventualno prisutni znakovi organskog oštećenja središnjeg ili perifernog živčanog sustava i sukladno navedenom odredilo adekvatno liječenje.

Snaga

28.12.2013. 10:55

Lijepo bih molila ako mi mozete rastumaciti nalaz radiologa. Inace imam 40 godina, radim uredski posao. Povremeno imam bolove u vratu i uzduz cijele kraljeznice. Cesto kad pisem na kompjutor imam bolove u ramenima i izmedju lopatica.
Nalaz radiologa.
CK u dva smjera:
Izravnana fiz. lordoza. Uredna forma trupova i nastavaka uz dobru mineraliyaciju. Bitnijeg suzenja ili premostenja i.v. prostora nema uy hipertroficne poprecne nastavke na C7. Unkartroza.

ThK u dva smjera:
Blaza kifoza. naznacena sinistroskoliza. Odrzana forma i mineraliyacija Th kraljesaka. Pokrovne plohe srednjih trupova valovite i nesto deblje s rubnim prednjim i bocnim spondilofitima koji u srednjem dijelu premoscuju i.v. prostore, ali ih jace ne suzuju. Kompresivnih se promjena ne nalazi.

LSK u dva smjera:
Jaca donja lordoya. Trupovi i nastavci uredne forme i mineralizacije. Prelayni gornji lumb. segment. Spondilofiticke promjene Th/L prijelaya s premostavanjem kranijalnih i.v. prostora. Smorloe hernije gornjih trupova. Jaceg suzenja i.v. prostora nema.

Ciljane snimke koksofemoralnih zglobova:
Artrotske promjene bez suzenja acetabuluma, uz periacetabularnu sklerozu. Promjene nesto jace lijevo, ali za pravilnu procjenu potrebna je pregledna snimka zdjelice s kukovima. Pocetni peritrohanteritis.

Komparativna snimka koljena u dva smjera:
Artrotske promjene obostrano, jace lijevo, s usiljenim interkondilarnih eminencija, vise lijevo, bez suzenja yglobnih prostora uz kongruentna zglobna tijela i dobru mineralizaciju. Na profil. snimkama koljena nesto slabija mineralizacija desne patele i okrajka desne tibije, ali bez izrazenih pat. promjena.

Snim. stopala u dva smjera:
Nizi svod stopala. Mineralizacija o;uvana. Nema izrazajnijeg halkus valgusa, dok se u visini petnih kostiju ne uocava izrazenijih spina.

Komparativna snimka saka u dva smjera:
Poliartrotske promjene distalnih interfalangealnih zglobova, vise desno, sa sirim bazama distalnih falanga, vise 2. i 3. prsta desno. Promjena u visini susjednih zglobnih prostora nema. Metakarpofalangealne i radiokarpalne regije djeluju uredne.

Unaprijed Vam se puno zahvaljujem.

Snaga