Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zabrinuta jako


Autor Poruka

Ana

07.05.2003. 01:22

Postovani!
Imam 36 godina,i trudna sam 4 mjeseca.Od prije mjesec i po javljaju mi se tegobe za mene potpune nove.Osjecam bol u lijevoj polovici glave(dio iza uva) otprilike oko 5 cm iza uva,na tom mjestu osjecam stalni bol,ne tako jak ali prisutan je uvjek,i ta polovica glave je stalno nekako obamrla.Nemogu reci da je utrnula, ali nesto izmedju utrnulosti i obamrlosti.Bol je jaca u poslijepodnevnim casovima .Ako lezim na toj strani duze od 10-ak min. krenu mi kao neki trnci (kao struja)iz tog dijela , prema vrhu glave i prema vratu i ramenu na toj desneoj strani i onda moram da ustanem i masiram zilu(odmah ispod uva) i to mi olaksa malo tegobe.Sad sam pocela da osjecam slicne tegobe i na lijevoj strani glave.Napominjem da su problemi mnogo izrazeniji u poslijepodnevnim casovima i uvece i tad osjecam i da su misici vrata (narocito na dijelu gdje se spajaju sa lobanjom) jako napeti i kruti.Jos samo da kazem da u tom desnom dijelu glave vrlo cesto osjecam toplotu i kao da je uvo zacepljeno .Neznam dali sam Vam dala dovoljno informacija dabi ste mogli da naslutite o cemu se kod mene radi.Ako vam trabaju jos neke informacije molim Vas da me pitate i ja cu vam sve reci.Vrlo mi je stalo do Vaseg odgovora,jer se nalazim u Canadi i pristup specijalistama je skoro pa nemoguc.Ja sam bila kod mog familijarnog ljekara,i ona misli da je zivac u tom dijelu glave ili vrata istegnut ili tako nesto,ali ja nerazumijem zasto onda imam slicne probleme (srecom povremene )i sa lijevom stranom.Za sada nesmijem da radim nikakve analize u vidu snimanja ,zbog trudnoce pa me to jos vise brine jer ako se ovo bude pogorsvalo neznam sta da radim a tek sam u 4-om mjesecu trudnoce.Molim Vas da mi probate odgovoriti i dati savjet sta bi mi moglo pomoci sem lijekova koje nesmijem uzimati.Moj ljekar mi je predlozila da grijem taj dio glave i vrata,ali meni to ne pomaze.Jos samo da napomenem da mi je tlak dobar i da nisam bila ranije sklona razboljevanju.VEliko Vam hvala na eventualnom odgovoru koji iscekujem sa nestrpljenjem.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

18.05.2003. 21:54

Vrlo je teško na ovaj način sa sigurnošću odgovoriti što bi moglo biti uzrokom Vaših tegoba. Moguće je da je uzrok promjene na vratnoj kralješici, pritisak na korijenove živaca koji izlaze iz vratne kralješnice i inerviraju ramena i gornje udove, te posljedična bolna napetost mišića vrata koja se često može prenijeti i u područje zatiljka. Navodite da Vam pomaže masaža, a bilo bi preporučljivo i da vježbate mišiće vrata. Nakon trudnoće svakako učinite potrebne pretrage.