Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


suzni kanal


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

07.05.2009. 09:10

Tko je to rekao, da se suzni kanali ne sondiraju prije dobi od 12 mj.?

Bumbica

07.05.2009. 09:55

Jel mi možete malo opisati kako to točno treba masirati, kakva to membrana treba puknuti?

Bumbica

07.05.2009. 09:55

Pa rekao mi je okulista to, ili oftalmolog, što li je.

Darko Richter, dr. med.

07.05.2009. 11:30

Onda ga pitajte, ima li netko od njegovih kolega i drugačije mišljenje.

lukal

11.05.2009. 01:30

draga bumbice,nemojte za svoje dijete odmah željeti propuhivanje suznih kanala umjesto masiranja.Ja sam majka šestomjesečnog djeteta i do prije pola mjeseca oči su mu bile obložene žuto-zelenim krmeljama svaki dan Po preporuci okuliste uporno sam masirala svaki dan više puta dnevno,povremeno kad je bilo stvarno jako ukapala bi tobrex kapi ili svoje mlijeko i evo sada nakon punih 6 mjeseci sve je kao rukom odnešeno.Propuhivanje iziskuje anesteziju i nije ni to najgora stvar ali teba se potruditi i masirati iako dijete plače i uglavnom to nakraju završi bez propuhivanja što je opet naglašavam zahvat a njih je bolje ,ako nisu neophodni izbjegavat.Zato masirajte i sretno!

Darko Richter, dr. med.

11.05.2009. 07:40

Halo, tamo, vi mislite da je ukapavanje mlijeka iz dojke u oko djeteta, nešto samo po sebi pozitivno? Ja bih, ipak, između toga i anestezije, glasovao 101% za anesteziju. Gdje ste vidjeli da je majčino mlijeko registrirano kao lijek?
Pa ni u benzinskim motorima ne možete nalijevati ulje u rezervoar benzina, niti benzin u glavu motora.
Je li vi uopće znate čega sve ima u majčinom mlijeku?

Bumbica

11.05.2009. 17:25

Hm, kad već tolka pobuna kod Vas protiv majčinog mlijeka, interesira me zašto mi je i pedijatrica u rodilištu rekla da joj kapam svoje mlijeko na oči? Rekla mi je da je majčino mlijeko najbolji antibiotik? I čega to ima u majčinom mlijeku da je tolko loše za oko? Zanima me onako, možda prestanem i dojiti onda sad

Darko Richter, dr. med.

11.05.2009. 17:50

Nemojte se praviti glupi. Dojenje i kapanje mlijeka iz dojke u oko vama je ista stvar? Pa, ako se radi jedno, radi se, normalno i drugo? Ovo nije fourm za natezanje, pa ako vi imate viška vremena, pogledajte sastav majčinog mlijeka na internetu.
Usput, zanimalo bi me ime i prezime te doktorice koja misli da je majčino mlijeko najbolji antibiotik, i u kojem rodilištu radi. Sasvim iskreno, mislim da jednostavno izmišljate, radi potrebe za polemiziranjem i nadmetanjem, u nečemu u čemu vi meni nećete nikada biti niti do mjesta gdje se peta odvaja od poda.
Vi ovdje puno toga izmišljate, ujedno se zabavljate provokacijama, skrivate se iza nekih nadimaka, i, općenito, rušite i ono malo nivoa koje hrvatski medicinski laici možda još imaju.

Bumbica

11.05.2009. 21:00

Ispričavam se iskreno na bilo kojem svojem pitanju, ne želim se svađati ovdje jer iskreno zaista nisam takva. Ja ovdje nisam izmislila ništa jer nemam vremena za izmišljanje, možda jedino u brizi za svoje dijete pretjeram s nečime. Nisam Vas direktno ničime vrijeđala, postavljam pitanja ovdje VAMA OSOBNO jer mi je stalo do toga da mi baš VI odgovorite na njega jer smatram da ste mojem drugom djetetu zaista pomogli. To što ja postavim možda Vama naizgled glupa pitanja, kolko sam vidjela ovdje ima i gorih od mene. Uglavnom, doktorica koja mi je to rekla u rodilištu Merkur, ne znam kako se zvala, starija pedijatrica, znam uglavnom da je tamo glavna pedijatrica jer bilo je tolko doktora i pedijatara koji su dolazili u vizitu da ih nisam mogla popamtiti. Ali u svakom slučaju ne izmišljam da mi je to bilo tko rekao jer otkud bi mi išlo uopće pasti na pamet meni ili bilo kome da kapam svojem djetetu u oči majčino mlijeko? Ispričavam se ako sam Vas nečime uvrijedila. Nije mi bila namjera.

Darko Richter, dr. med.

11.05.2009. 23:20

Nema potrebe za neko ispirčavanje, jer, ja se nisam uvrijedio. Tek, odgovaram kako odgovaram, da vas "rastrijeznim". Poznata mi je pedijatrica koju opisujete, barem tako mislim. Možda je već u penziji, ne znam. I sami ste opazili kolika je to glupost, govoriti o mlijeku kao kapima za oči, pa me malo muči da vas se gluposti toliko lijepe da se mjesecima ili godinama ne možete riješiti. Iako vam je zdravim razumom dokučivo o kolikoj je gluposti riječ. Zašto drugi pričaju gluposti, nemojte mene pitati.

lukal

12.05.2009. 00:25

poštovani dr Richter,možda nije tema o majčinom mlijeku ali mi stvarno nije jasno zašto bi ukapavanje istog bilo štetno za dijete?Osobno su mi to rekli pedijatri u rodilištu u Petrovoj,moja pedijatrica u domu zdravlja te okulist.Mislim da mom djetetu to nije pomoglo ali ne vidim razlog zašto bi mu štetilo kad svi to tako preporučuju.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2009. 14:10

Nemam snage za ove gluposti.
Tek, ilustracija. Zamislite ovo: kada bi se djetetu nešto dogodilo s tim okom, u koje mu je netko ukapavao majčino mlijeko, što biste poduzeli? Npr., mogli biste podići tužbu, jer majčino mlijeko nije registrirano za topičko liječenje očiju. Na prvi pogled, proces biste dobili na prvom ročištu, i odštetu. No, na drugi pogled, došao bi neki tuženi doktor, koji bi vas upitao: odakle vama ideja da kapate mm u oko? Vi biste, 100% uvjereni da vam je to on/ona rekao, tvrdili baš to. A onda, dobili biste pitanje: gdje je recept i moj potpis? Rekli biste, pa zar mi to niset svajetovali dok sam bila una odjelu? A onda protupitanje: imate li vi svjedoka za to što tvrdite? Itd. itd. Što da vam dalje pričam?
Bezbroj stvari na ovom portalu je neki umišljaj pacijenata/roditelja, krivo shvaćene rečenice, totalno nerazumijevanje i ignorancija o stvarima o kojima tako suvereno diskutiramo (u ovom slučaju medicina), a često puta je i obična provokacija. Ovo mi najviše liči na to, na provokaciju.
Jer, činjenica da je prirodna prehrana najbolja prehrana (iako i tu ima izuzetaka, npr. ako majka ima tuberkulozu ili SID-u), ne znači da se recesija najbolje liječi majčinim mlijekom, niti da oči bolje trepću ako ih se zalijeva majčinim mlijekom. Još malo, pa ćemo ulijevati mm u nos (čufi me da se toga još nitko nije sjetio), uši, a možda i davati klizme od majčinog mlijeka kod opstipacije.

Bumbica

20.05.2009. 15:35

Poštovani doktore, da budem iskrena nisam par dana masirala svojem djetetu oko. Primijetila sam da joj je tada oko bilo čisto ujutro, malo tek nešto krmeljavo preko dana. Kad sam joj počela opet masirati, opet joj se iznova skuplja sve, ujutro je sve zaljepljeno i sve puno onog nekakvog iscjetka. Kako je to moguće? Dal to nekakvim čudom može proći samo od sebe? Ispada po tome da joj je gore kad masiram. Hvala na odgovoru unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

20.05.2009. 18:20

Kako je to moguće? Ima dvije mogućnosti: ili ste krivo masirali pa je djetetu bolje ako ga se na masira ili masiranje samo po sebi škodi.
Toga ste se mogli i sami sjetiti. jer, vrijeme je da počente razmišljati o onoj: put u pakao popločen je dobrim najmerama.
Samo zato što vi želite dobro svojem djetetu, niti slučajno nije istina da je sve što za njega i oko njega radite, dobro. A može biti i štetno i čak ubojito. Napr., kada roditelji stavljaju 5-godišnjake u krilo da drže volan od auta.
Ali, ovom narodu stalno netko drugi treba crtati pred nosom ono što bi sam trebao znati, po zdravom razumu.


Bumbica

20.05.2009. 22:15

Jel mi možete objasniti bar nekako kako bi se to trebalo masirati? Može li to proći bez masaže uopće?

Darko Richter, dr. med.

20.05.2009. 23:40

Nisam to nikada radio.

zea

21.05.2009. 14:50

Ispričavam se dr. Richteru zbog ulijetanja u forum kojemu je on moderator, posebno zato jer me nitko nije niš' pitao, ali imam potrebu pomoći (slučajno znam neke korisne informacije blunk zabrinutoj majci...Da ne duljim, moj je klinac (btw. odnedavno je punoljetanhappy)) poslije rođenja također suzio i krmeljao, pedijatar je govorio "masirati, masirati...a ako ne uspije, sondiranje..." Kad je sin imao 2-3 mjeseca, činilo mi se da ipak nešto ne radim kako treba, pa sam pitala jednog rođaka, starog oftalmologa, kliničara i tada već penzioniranog profesora na fakultetu u Beogradu, koji mi je rekao doslovno: ukapaj u oči neke kapi (on je u stvari proporučio bornu vodu, ali u to vrijeme se izrazito destimulirala primjena acidi borici kod beba), tada je rekao BILO KOJE bez kortikosteroida, odnosno preporučio Sulfasol. Dakle uzeti dijete u naručje, ukapati kapi u oko i STISNUTI u unutarnjem kutu oka onu kvržicu. Najglasio je "stisni jako, pa pusti, tako nekoliko puta, da PROCVILI " (klinac, ne kanal happy)) Naglasio je da su suzovodi često kod djece slijepljeni i da treba podtlak u "druku" da ih propere (nema tu nikakve membrane...). Podtlak daje pritisak, a "druk" je višak Sulfasola... Dakle, to sam napravila samo JEDNOM i sve je riješeno (ponavljam, masirala sam prije toga 2-3 mjeseca bezuspješno). Pozdrav, još jednom isprika dr. Richteru.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2009. 19:40

Ne potpisujem ništa od ovoga gore. Pogotovo ne da klinac procvili.

Bumbica

21.06.2009. 03:00

Poštovani doktore, evo samo da s Vama podijelim svoju sreću, mojoj je bebici napokon gotova muka (a i meni happy ) sa našim začepljenim suznim kanalom, napokon uspjelo naše masiranje. Napokon u potpunosti može normalno gledati kroz svoje plave okice happy

Darko Richter, dr. med.

21.06.2009. 12:35

Je li dijete cvililo?