Lijekovi za smanjenje kiseline povezani s većim rizikom od migrene


Lijekovi za smanjenje kiseline povezani s većim rizikom od migrene

Osobe koje uzimaju lijekove za smanjenje kiselosti mogu imati veći rizik od migrene i drugih teških glavobolja od osoba koje ne uzimaju te lijekove, ukazuje nova studija. Lijekovi za smanjenje kiseline uključuju inhibitore protonske pumpe kao što su omeprazol i esomeprazol, antagoniste histaminskih H2-receptora ili H2 blokatore, kao što su cimetidin i famotidin, te antacidne dodatke.

Valja istaknuti, da ova studija ne dokazuje da lijekovi za smanjenje kiseline uzrokuju migrenu; već samo ukazuje na povezanost.

S obzirom na široku upotrebu lijekova za smanjenje kiselosti i ove potencijalne implikacije s migrenom, ovi rezultati zahtijevaju daljnje istraživanje. Često se smatra da se spomenuti lijekovi prepisuju pretjerano, a nova su istraživanja pokazala druge rizike povezane s dugotrajnom upotrebom inhibitora protonske pumpe, poput povećanog rizika od demencije.

Važno je napomenuti da mnogi ljudi trebaju lijekove za smanjenje kiseline kako bi upravljali refluksom kiseline ili drugim stanjima, stoga osobe s migrenom ili teškom glavoboljom koje uzimaju te lijekove ili dodatke trebale bi razgovarati sa svojim liječnicima o tome trebaju li nastaviti njihovo uzimanje.

Izvor:
Neurology Clinical Practice