Dobri obrasci spavanja smanjuju rizik od srčanih bolesti


Dobri obrasci spavanja smanjuju rizik od srčanih bolesti

Nedavno objavljena studija otkriva da postojano povoljni obrasci spavanja mogu smanjiti rizik od kardiovaskularne bolesti (KVB), čak i kod osoba s većom genetskom osjetljivošću.

Kardiovaskularna bolest je vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u cijelom svijetu, s oko 33% svih smrtnih slučajeva u 2019. pripisanih kardiovaskularnoj bolesti u cijelom svijetu. Slično tome, procijenjena stopa smrtnosti od kardiovaskularne bolesti u Kini trenutno premašuje 40%. Stoga globalno opterećenje kardiovaskularnom bolesti naglašava važnost identificiranja promjenjivih čimbenika rizika koji se mogu primijeniti u prevenciji kardiovaskularne bolesti.

Sve više dokaza pokazuje da nezdrav način života, uključujući poremećene obrasce spavanja, može potencijalno povećati rizik od kardiovaskularne bolesti.

Trenutna studija je otkrila da su osobe s postojanim povoljnim obrascima spavanja bile izložene najmanjem riziku od kardiovaskularne bolesti, koronarne bolesti srca i moždanog udara tijekom sljedećih pet godina. Dobrobiti trajnih povoljnih obrazaca spavanja ostaju nepromijenjene za one s visokom genetskom osjetljivošću na kardiovaskularne komplikacije, pokazujući tako da pojedinci s višim genetskim rizikom mogu imati koristi od trajnih povoljnih obrazaca spavanja.

Izvor:
JAMA Network Open