Home / Vijesti / Sastojak majčinog mlijeka pomaže u sprječavanju infekcije HIV-om

Sastojak majčinog mlijeka pomaže u sprječavanju infekcije HIV-om

Sastojak majčinog mlijeka pomaže u sprječavanju infekcije HIV-om

Nova studija provedena na više od 200 HIV-pozitivnih žena pokazala je da sastojci majčinog mlijeka, oligosahardi, mogu pomoći u sprječavanju prelaska HIV-a sa majke na dojenče. 

Oligosaharidi iz majčinog mlijeka vrsta su ugljikohidrata koji se sastoje od nekoliko jednostavnih šećera, koji nisu probavljivi. Oni se obično nakupljaju na površini probavnog trakta dojenčeta i djeluju kao prebiotici koji služe kao hrana odabranim "dobrim” bakterijama u debelom crijevu. 

Poznato je da ukoliko naše "dobre” bakterije nahranimo njihovom omiljenom hranom one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv "loših” bakterija. "Dobre” bakterije usput izlučuju nusproizvode koji štite stijenku crijeva i povoljno djeluju na brojne fiziološke funkcije u organizmu.

Rezultati studije pokazali su da što su bile veće koncentracije oligosaharida u majčinom mlijeku to je bila i bolja zaštita od HIV-a. Naime samo 10 do 15 posto dojenčadi, koja su bila dojena, zarazilo se HIV-om.

Prema mišljenju znanstvenika potrebna su dodatna istraživanja vezana uz oligosaharide iz majčinog mlijeka kako bi se unaprijedila zaštita od HIV-a.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Prijava za newsletter

Anketa

Mislite li da naše društvo favorizira majke prilikom dodjele djece nakon razvoda braka?

Ljekovito bilje
Savjeti ljekarnika
10 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr