Mlađe odrasle osobe s fibrilacijom atrija suočavaju se s višim stopama zatajenja srca i moždanog udara


Mlađe odrasle osobe s fibrilacijom atrija suočavaju se s višim stopama zatajenja srca i moždanog udara

U nedavno objavljenoj studiji istraživalo se opterećenje čimbenicima rizika (RF), klinički ishodi i dugoročno preživljenje među pacijentima s fibrilacijom atrija (AF) mlađima od 65 godina.

Rezultati istraživanja pokazali su da bolesnici s fibrilacijom atrija mlađi od 65 godina imaju značajan teret komorbiditeta i značajnu dugotrajnu smrtnost. Oni također imaju značajno povećan rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca, moždanog udara i infarkta miokarda (srčanog udara). Ovi pacijenti zahtijevaju agresivan fokus na faktore rizika i procjenu i liječenje komorbiditeta.

Procjenjuje se da je od fibrilacije atrija, najraširenijeg poremećaja srčanog ritma u SAD-u, bolovalo 5,2 milijuna ljudi u 2010. godini, s projekcijama da će spomenuti broj porasti na 12,1 milijun do 2030..

Dok se fibrilacija atrija obično viđa kod starijih odraslih osoba, sve je veći broj pacijenata mlađih od 65 godina u trenutku postavljanja dijagnoze, što predstavlja 10-15% slučajeva. Ova se dobna skupina suočava s rastućim stopama faktora rizika, poput hipertenzije, dijabetesa i pretilosti.

Izvor:
Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology