Veći unos cinka povezan s nižim rizikom od astme kod djece s prekomjernom tjelesnom težinom
Prema rezultatima nove studije, veći unos cinka hranom povezan je sa smanjenim rizikom od astme kod djece i adolescenata s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću, naglašavajući potencijalnu ulogu cinka u smanjenju rizika od astme među djecom i adolescentima.
Astma u djetinjstvu, prevladavajuća respiratorna bolest, predstavlja sve veću globalnu zabrinutost, sa sve većim stopama među djecom i adolescentima. Ovaj trend je pojačan sve većom prevalencijom pretilosti u ovoj demografiji, što pogoršava simptome astme i smanjuje učinkovitost liječenja.
Nedavna istraživanja usredotočila su se na ulogu hranjivih tvari, posebice cinka, u liječenju astme zbog njegove uključenosti u upalu i regulaciju oksidativnog stresa. Prethodne studije dale su nedosljedne rezultate u pogledu povezanosti između astme i unosa cinka. Najbolji izvor cinka su kamenice, ali ima ga i u izobilju u crvenom mesu i peradi. Ostali dobri izvori cinka uključuju druge vrste plodova mora, orašaste plodove, cjelovite žitarice, žitarice za doručak i mliječne proizvode.
Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju važnost razmatranja prehrambenih čimbenika u liječenju astme i jamče daljnja istraživanja terapeutskog potencijala nadomjestaka cinka.
Izvor:
World Allergy Organization Journal