Avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena, no ne kod muškaraca


Avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena, no ne kod muškaraca

Rezultati nove studije pokazali su da u usporedbi s onima koji ne konzumiraju avokado, žene koje konzumiraju avokado pokazuju manji rizik od dijabetesa, dok među muškarcima nije primijećena značajna povezanost.

Globalna prevalencija dijabetesa utrostručila se od 2000. godine, što je potaknulo fokus na modifikacije prehrane kako bi se smanjio rizik od bolesti. Voće i povrće, bogato vitaminima i fitokemikalijama, poznato je po svom potencijalu u borbi protiv inzulinske rezistencije i srodnih stanja. Iako su zajedničke dobrobiti prehrambenih obrazaca poput mediteranske prehrane prepoznate, razumijevanje specifičnog utjecaja pojedinih namirnica ključno je. Avokado, koji je sve popularniji u svijetu, nudi esencijalne hranjive tvari i povezuje se s dobrobitima za zdravlje metabolizma.

Smatra se, da rezultati ove studije sugeriraju potencijalnu ulogu avokada kao korisne komponente prehrambenih intervencija usmjerenih na smanjenje rizika od dijabetesa, osobito kod žena. Također, naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem personalizirane prehrane u prevenciji i liječenju dijabetesa te prehrambenih preporuka temeljenih na individualnim karakteristikama.

Izvor:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics