Umjereni unos vitamina E, C i beta-karotena smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2


Umjereni unos vitamina E, C i beta-karotena smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Više studija sugerira da bi konzumacija umjerenih količina vitamina C, vitamina E i beta-karotena mogla biti dovoljna za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, bez dodatne koristi pri većoj konzumaciji.

Pretpostavlja se da mehanizam djelovanja može uključivati poboljšanu osjetljivost na inzulin

Smatra se, da ovi rezultati potvrđuju opću prehrambenu preporuku konzumiranja raznovrsnog voća i povrća i odabira nezasićenih umjesto zasićenih masti. Korištenje dodataka vitamina C, vitamina E i beta-karotena nije preporučljivo za prevenciju dijabetesa tipa 2 kod zdravih osoba s dovoljnim unosom hranom.

Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem koji pogađa više od 10% svjetske populacije i uključuje kombinaciju inzulinske rezistencije i disfunkcije beta-stanica. Intervencije u načinu života koje potiču gubitak tjelesne težine, poput prehrane i tjelovježbe, učinkovite su u prevenciji dijabetesa tipa 2 kod visokorizičnih osoba. Međutim, dijetetske intervencije mogu pružiti dodatne koristi za prevenciju dijabetesa tipa 2 osim smanjenja tjelesne težine. Dokazi iz prospektivnih studija sugeriraju da pridržavanje zdravih prehrambenih obrazaca, kao što je mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. 

Izvor:
Advances in Nutrition