Cimet, kurkumin i resveratrol obećavaju u borbi protiv upale kod dijabetesa


Cimet, kurkumin i resveratrol obećavaju u borbi protiv upale kod dijabetesa

U nedavnom sustavnom pregledu objavljenom u časopisu Nutrients, znanstvenici su istraživali učinkovitost fitokemikalija cimeta, kurkumina i resveratrola u smanjenju oksidativnog stresa i upale kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je metaboličko stanje karakterizirano oslabljenim djelovanjem inzulina, što rezultira visokim razinama glukoze u krvi i posljedicama kao što su nefropatija, neuropatija, retinopatija te mikro- i makroangiopatija. To je primarni uzrok smrtnosti među dijabetičarima, zbog čega je prevencija kritična. Liječenje se sastoji od farmaceutske prehrane i prilagodbe načina života kako bi se održala metabolička regulacija i smanjila prekomjerna tjelesna težina. Mnogi pacijenti uzimaju dodatke prehrani za kontrolu dijabetesa tipa 2, smanjenje oksidativnog stresa i sprječavanje komplikacija.

Spomenute fitokemikalije smanjile su oksidativni stres i poboljšale upalne parametre, uključujući razine malondialdehida (MDA), ukupnog antioksidativnog kapaciteta (TAC), hs-CRP-a, IL-6 i TNF-α. Kurkumin, resveratrol i cimet također reguliraju metabolizam ugljikohidrata, smanjujući inzulin, glikirani hemoglobin i koncentraciju glukoze u krvi. Osim toga, oni posreduju u metaboličkim markerima lipida, smanjujući trigliceride (TG) i lipoprotein-kolesterol niske gustoće (LDL-c), dok podižu razine lipoproteina-kolesterola visoke gustoće (HDL-c).

Sustavnim je pregledom utvrđeno da uključivanje cimeta, kurkumina i resveratrola u obroke može poboljšati regulaciju metabolizma i homeostazu organizma kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Međutim, kontradiktorni rezultati upućuju na to da je potrebno više studija o učinkovitosti fitokemikalija, pri čemu su kurkumin i resveratrol najkorisniji. Ne postoji znanstveni konsenzus o terapeutskoj učinkovitosti dodataka prehrani, dugotrajnoj sintetskoj upotrebi i velikim dozama fitokemikalija.

Izvor:
Nutrients