Danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa


Danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

Danas se svečano obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva i deseta obljetnica članstva Republike Hrvatske u Eurotransplantu. Na današnji dan, prije deset godina, Hrvatska je postala punopravna članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa, te je u tih deset godina hrvatski transplantacijski program postao najuspješniji prema broju darovanih i presađenih organa, ne samo u Eurotransplantu, već i na svjetskoj razini.

Svečanost na kojem će sudjelovati uzvanici iz Eurotransplanta i vodeći stručnjaci na području transplantacijske medicine, kao i predstavnici udruga pacijenata te drugi uvaženi gosti započinje u 11 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Opatička 18.

Program za javnost "Umijeće darivanja" s ciljem senzibiliziranja i razvijanja kulture darivanja odvijat će se na dijelu Trga bana Josipa Jelačića koji uključuje Manduševac te se prostire prema ulici Tome Bakača i ulici Augusta Cesarca. Nakon završetka stručnog programa u HAZU, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić će u 13,30 sati posjetiti info pult  Ministarstva zdravstva (ugao Bakačeve ulice i Trga Bana J.Jelačića) gdje će mu se pridružiti i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti javnosti o važnosti osobne odluke o darivanju organa uključuju izložbu crteža učenika Osnovne škole Miroslava Krleže i skulptura učenika srednjih umjetničkih škola na temu darivanja. Studenti Medicinskog fakulteta svojim će tijelima oblikovati Kucajuće srce kojem će se pridružiti i učenici Osnovne škole Miroslava Krleže te na taj način poslati svoju poruku o važnosti darivanja organa.

Izvor:
MZ RH