Home / Vijesti

Vijesti

Niske razine vitamina D povezane s intersticijskom bolesti pluća

Izgleda da je nedostatak vitamina D povezan s intersticijskom bolesti pluća i njenom progresijom, ukazuje nova studija u kojoj su sudjelovala 6.302 ispitanika. Intersticijska bolest pluća opisuje skupinu poremećaja od kojih većina uzrokuje progresivno ožiljkavanje plućnog tkiva.

Ublažavanje sleep apneje može biti ključno za oporavak nakon moždanog udara

Poznato je da je sleep apneja čimbenik rizika za moždani udar, a rezultati novog istraživanja ukazuju da bi ublažavanje tog stanja moglo pomoći u oporavku nakon moždanog udara ili tranzitorne ishemijske atake (TIA).

Bioslični lijekovi omogućavaju liječenje većeg broja pacijenata u Hrvatskoj

Farmaceutska tvrtka Sandoz danas je u Zagrebu organizirala konferenciju za novinare s temom "Bioslični lijekovi – prednosti za pacijente i zdravstveni sustav". Naglasak konferencije bio je na stručnom mišljenju multidisciplinarnog tima koji se bavi biološkom terapijom, kao i na mišljenju predstavnika udruge pacijenata.

Dva nova JAK inhibitora obećavaju u liječenju alopecie areate

Prema rezultatima novog istraživanja izgleda da su dva nova eksperimentalna inhibitora Janus kinaze (JAK) sigurna i učinkovita u liječenju pacijenata s umjerenim do teškim gubitkom kose. Prema mišljenju stručnjaka, nakon ovih rezultata, pacijenti s alopeciom areatom imaju razloga da budu optimistični.

Psorijatični artritis i psorijaza povezani s većim rizikom od dijabetesa tipa 2

Rezultati nove studije pokazali su da su pacijenti s psorijatičnim artritisom i psorijazom izloženi većem riziku od oboljevanja od dijabetesa tipa 2. Pacijenti s psorijatičnim artritisom imaju 50 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2, a u pacijenata s psorijazom je taj rizik 40 posto veći.

Oralni kontraceptivi povezani s većim rizikom od leukemije kod djeteta

Djeca žena koje su šest mjeseci prije trudnoće ili koje su za vrijeme trudnoće koristile oralne kontraceptive, imaju veći rizik od razvoja leukemije u djetinjstvu, ukazuje nova studija. Povišeni rizik od leukemije uglavnom je povezan s upotrebom oralnih kontraceptiva koji su sadržavali estrogen. No, znanstvenici ističu da je apsolutni rizik od dječje leukemije i dalje vrlo nizak.

Probiotici bi mogli smanjiti potrebu za antibioticima

Studija koju su proveli američki znanstvenici iz Georgetown University Medical Center otkrila je da redovito korištenje probiotika u dojenačkoj dobi i djetinjstvu može značajno smanjiti potrebu za antibioticima tijekom tog razdoblja. Inače, neselektivno i prekomjerno korištenje antibiotika povezano je s porastom otpornosti na antibiotike u mnogim dijelovima svijeta.

Astma povećava rizik od razvoja pretilosti

Već dulje vrijeme je poznato da pretilost povećava rizik od razvoja astme, no novo istraživanje ukazuje da i astma može povećati rizik od razvoja pretilosti. Naime, znanstvenici iz Španjolske otkrili su da oboljeli od astme imaju veći rizik od pretilosti, i to posebno oni u kojih je do razvoja astme došlo u odrasloj dobi te oni koji su imali astmu bez alergije.

Folna kiselina ipak ne smanjuje rizik od preeklampsije

Izgleda da uzimanje visokih doza folne kiseline tijekom trudnoće ne može spriječiti razvoj preeklampsije, po život opasne komplikacije trudnoće, ukazuje nova studija. Preeklampsija je vodeći uzrok komplikacija koje su povezane s trudnoćom, a procjenjuje se da se javlja u oko 10 milijuna trudnica godišnje.

Novi lijek poboljšava liječenje multiple skleroze u djece

Prvi lijek za liječenje djece s multiplom sklerozom znatno je nadmašio standardnu terapiju za liječenje multiple skleroze, ukazuje nova studija. Naime, u usporedbi s interferonom beta-1a, lijekom koji se obično koristi za usporavanje napredovanja degenerativnih bolesti živaca, lijek fingolimod je smanjio relaps bolesti kod djece s multiplom sklerozom, u dobi od 10 do 17 godina, za čak 82 posto.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje