Home / Vijesti

Vijesti

DASH dijeta također može smanjiti rizik od zatajivanja srca

Izgleda da DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijeta koja se koristi za smanjivanje rizika od hipertenzije, također može značajno smanjiti rizik od zatajivanja srca kod osoba mlađih od 75 godina.

Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

U redovnoj proceduri na Osnovnu listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) stavljena su 3 nova lijeka: karfilzomib, iksazomib i daratumumab za liječenje multiplog mijeloma, a na Dopunsku listu lijekova stavljen je ciklosporin za liječenje suhog oka.

Gonoreja se može prenijeti poljupcem

Australski znanstvenici su otkrili da se gonoreja, koja se smatra bolešću koja se prenosi spolnim putem, također može širiti oralnim seksom, pa čak i poljupcem. Inače, gonoreju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae koja zahvaća sluznični epitel.

Uklanjanje crvuljka povezano s povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti

Ljudi kojima je uklonjen crvuljak mogu biti izloženi povećanom riziku za razvoj Parkinsonove bolesti, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da je apendektomija povećala rizik od Parkinsonove bolesti za čak 300 posto.

Migrena povezana s povećanim rizikom od komplikacija u trudnoći

Istraživanje provedeno u Danskoj pokazalo je da su trudnice s migrenama izložene većem riziku od komplikacija u trudnoći koje su povezane s pojavom hipertenzije u trudnoći. Jednako tako, djeca majki s migrenom imala su veći rizik od niske porođajne težine, prijevremenog poroda, porođaja carskim rezom, sindroma respiratornog distresa i febrilnih napadaja.

Konzumiranje orašastih plodova tijekom trudnoće poboljšava IQ djeteta

Konzumiranje orašastih plodova (uključujući orahe, lješnjake, bademe, kikiriki i pinjole) u prvom dijelu trudnoće, može poboljšati kognitivne sposobnosti djeteta, ukazuje nova studija. Naime, djeca trudnica koje su tjedno konzumirale 50 do 85 grama orašastih plodova, u prvom trimestru trudnoće, imala su bolje rezultate na IQ testovima pamćenja i pažnje, nego djeca majki koje nisu jele orašaste plodove tijekom trudnoće. 

Brigom za zdravlje kože možemo smanjiti rizik od melanoma

Melanom postaje sve izraženiji javnozdravstveni problem diljem svijeta. To je zloćudni tumor s najbržim rastom incidencije među svim zloćudnim tumorima. Unatoč visokoj stopi izlječivosti kod pravovremenog otkrivanja melanoma, diljem svijeta svakih 9 minuta od tog tumora umre jedna osoba – upozorili su stručnjaci na najavnoj konferenciji za medije povodom akcije "Euromelanoma 2019.", javnozdravstvene kampanje u borbi protiv raka kože u kojoj Hrvatska sudjeluje već 12. godinu zaredom.

Starije osobe koje su preživjele melanom, rak dojke i pluća, suočene su s rizikom od metastaza u mozgu

Starije osobe koje su preživjele rak dojke, rak pluća i melanom, suočene su s rizikom od metastaza u mozgu kasnije u životu i mogu zahtijevati dodatni nadzor u godinama nakon početnog liječenja raka, ukazuje nova studija.

Dugotrajna izloženost niskim dozama zračenja povezana s povećanim rizikom od hipertenzije

Dugotrajno izlaganje niskim dozama ionizirajućeg zračenja povećava rizik od hipertenzije, pokazali su rezultati studije provedene na radnicima u nuklearnoj elektrani u Rusiji. Inače, nekontrolirana hipertenzija, također poznata i kao visoki krvni tlak, može dovesti do srčanog udara, moždanog udara, zatajivanja srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Alzheimerovu bolest mogu uzrokovati infektivni proteini znani kao prioni

Uz pomoć naprednih laboratorijskih testova pokazalo se da su visoke razine priona, infektivnih proteina, povezane s ranom pojavom Alzheimerove bolesti. Prioni su povezani s tau proteinima i amiloidnim plakovima koji su tipični za Alzheimerovu bolest.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje