Home / Vijesti

Vijesti

Debljina u djetinjstvu povećava rizik od multiple skleroze u odrasloj dobi

Poznato je da se djeca koja rano ulaze u pubertet suočavaju s povećanim rizikom od razvoja multiple skleroze (MS) u odrasloj dobi. Sada je novo istraživanje pokazalo da su zapravo suvišni kilogrami koje ova djeca imaju, odgovorni za povećanje rizika od multiple skleroze. 

Kombinirana imunosupresija može biti učinkovita u liječenju starijih bolesnika s Crohnovom bolesti

Poznato je da kombiniranje lijekova koji potiskuju imunološki sustav može biti uspješno u liječenju mladih bolesnika s Crohnovom bolesti, no neki liječnici nerado koriste ovu strategiju kod starijih pacijenata zbog zabrinutosti o sigurnosti. No, rezultati nove studije ukazuju da se stariji pacijenti također mogu sigurno i učinkovito liječiti takvom kombiniranom imunosupresijom.

Hormonska terapija za rak prostate može povećati rizik od depresije

Hormonsko liječenje može pomoći u kontroli raka prostate, no može povećati i rizik od depresije, ukazuje nova studija. Obzirom da muški hormoni, kao što je testosteron, potiču rast tumora prostate, za liječenje raka prostate koriste se lijekovi koji smanjuju proizvodnju hormona. Valja spomenuti da njihova primjena može dovesti do teških nuspojava, kao što su inkontinencija i impotencija.

Komplikacije tijekom poroda mogu povećati rizik od razvoja socijalne fobije kod djeteta

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 149 djece u dobi od 9 do 12 godina, pokazali su da komplikacije tijekom poroda mogu povećati rizik od razvoja socijalne fobije kod djece.

Emfizem može povećati rizik od pucanja aneurizme

Starije odrasle osobe s emfizemom izložene su većem rizik od hemoragijskog moždanog udara i rupture aneurizme aorte, ukazuje studija koja je analizirala podatke od gotovo 1,7 milijuna osoba starijih od 65 godina. Ovo istraživanje je također pokazalo da bi emfizem mogao biti jedinstveni čimbenik rizika za aneurizmu, što potencijalno daje liječnicima još jedan alat za identifikaciju osoba s aneurizmom.

Fibromialgija se može pouzdano otkriti u uzorcima krvi

Izgleda da se fibromijalgija može pouzdano otkriti u uzorcima krvi, što će otvoriti put za jednostavnu i brzu dijagnozu fibromialgije, ukazuje nova studija.Ovo otkriće moglo bi biti važna prekretnica u skrbi za pacijente s bolešću koja se često pogrešno dijagnosticira ili ne dijagnosticira, ostavljajući ih bez odgovarajuće skrbi i savjeta o liječenju njihove kronične boli i umora.

Statini ipak smanjuju rizik od krvarenja u mozgu

Statini, lijekovi koji se koriste za snižavanje povišene razine kolesterola i sprječavanje kardiovaskularnih bolesti također smanjuju rizik od krvarenja u mozgu, ukazuje nova studija.

Učestalost srčanog udara izazvanog toplinom u porastu

Srčani udar, ili infarkt miokarda, vodeći je uzrok smrti na svijetu. Sada je nova studija pokazala da se rizik od srčanog udara izazvanog toplinom značajno povećao u posljednjih nekoliko godina. Jednako tako, tijekom istog vremenskog razdoblja nisu zabilježene usporedive promjene u riziku od srčanog udara tijekom hladnog vremena.

Kronični parodontitis povećava rizik od demencije

Rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 262.349 osoba u dobi od 50 i više godina, pokazali su da osobe s kroničnim parodontitisom imaju 6 posto veći rizik od demencije nego osobe bez parodontitisa.

Oralne bakterija u cističnim tumorima gušterače povezane s težinom tumora

Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da je prisustvo oralnih bakterija u cističnim tumorima gušterače povezano s težinom tumora. Smatra se da rezultati ovog istraživanja mogu pomoći u poboljšanju dijagnosticiranja i liječenja raka gušterače.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje