Home / Vijesti

Vijesti

Majčino mlijeko i dojenačka formula djeluju različito ma mikrobiom dojenčeta

Majčino mlijeko i dojenačka formula potiču rast sličnih vrsta bakterija u probavnom sustavu djeteta, no te bakterije djeluju drugačije, ukazuje nova studija. Inače, dobre bakterije u probavnom traktu imaju važnu ulogu u zdravlju djeteta istiskivanjem bakterija koje uzrokuju bolesti, utječući na metabolizam i sintetiziranje mnogih vitamina i aminokiselina, te stvaranjem blokova proteina.

Varijacija gena povezana s rizikom od upale srednjeg uha

Izgleda da su nositelji specifične varijacije gena FUT2, izloženi većem riziku od razvoja upale srednjeg uha, ukazuje nova studija. Također, smatra se da je gen FUT2 samo jedan od brojnih gena čije varijacije povećavaju rizik od upale srednjeg uha.

Konzumiranje ribe i ribljeg ulja smanjuje rizik od srčanog udara

Konzumiranje ribe ili uzimanje dodataka ribljeg ulja može smanjiti rizik od srčanog udara, ukazuju rezultati dviju novih studija. Valja istaknuti, da se pokazalo da omega-3 masne kiseline doprinose zdravlju srca, kako u zdravih ljudi, tako i u ljudi sa stanjima koja ih izlažu većem riziku od srčanog udara, moždanog udara ili srčane bolesti.

Lijek za dijabetes može smanjiti rizik od zatajivanja srca

Lijek za dijabetes, dapagliflozin, ne samo da pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2, nego također pomaže u smanjivanju rizika od zatajivanja srca, ukazuje nova studija. Naime, oboljeli od dijabetesa tipa 2 koji su uzimali dapagliflozin imali su 27 posto manji rizik od hospitalizacije zbog zatajivanja srca.

Pušenje, dijabetes i hipertenzija posebno opasni za srce žena

Analiza podataka 472.000 Britanaca u dobi od 40 do 69 godina, pokazala je da pušenje, dijabetes i hipertenzija povećavaju rizik od srčanog udara ili infarkta miokarda kod oba spola. No, valja istaknuti da je porast rizika bio veći za žene nego za muškarce.

Loša higijena zuba povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti

Prema rezultatima nove studije, pranje zuba dva puta dnevno, najmanje dvije minute, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Inače, i neke prethodne studije su ukazivale na vezu između srčane bolesti i parodontne bolesti.

Konzumiranje ribe ublažava simptome astme kod djece

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli znanstvenici s La Trobe University, konzumiranje ribe poput sardina, lososa i pastrve, dva puta tjedno, može ublažiti simptome astme kod djece. Naime, pokazalo se da se nakon šest mjeseci konzumiranja masne ribe, funkcija pluća kod djece s astmom poboljšala.

Visoki krvni tlak u mlađih odraslih osoba povezan s rizikom od moždanog udara

Rezultati dviju novih studija pokazali su da su osobe mlađe od 40 godina koje imaju visoki krvni tlak izložene značajno većem riziku od ranijeg razvoja srčane bolesti i moždanog udara. Naime, visoki krvni tlak u njih povećava rizik od srčane bolesti i moždanog udara za 3,5 puta.

Stres povećava rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena

Poznato je da su čimbenici rizika za dijabetes tipa 2 pretilost, hipertenzija i sjedalački način života, no nova studija ukazuje da stres također može imati ulogu u razvoju ovog stanja kod žena.

Poslijeporođajna depresija povećava rizik od zatajivanja srca, te srčanog i moždanog udara

Izgleda da su inače zdrave žene s dijagnozom poslijeporođajne depresije izložene većem riziku od srčanog udara, zatajivanja srca te moždanog udara, ukazuje nova američka studija koja je analizirala podatke od 1,8 milijuna žena.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje