Home / Vijesti

Vijesti

Transplantacija fekalne mikrobiote uspješnija od antibiotika u liječenju rekurentne infekcije C. difficile

Prema rezultatima nove studije, transplantacija fekalne mikrobiote je uspješnija od antibiotske terapije u trajanju od 10 dana fidaksomicinom ili vankomicinom, u liječenju rekurentne infekcije Clostridium difficile

Pretilost čimbenik rizika za rak bubrega

Izgleda da bi pretilost mogla biti čimbenik rizika za razvoj karcinoma bubrežnih stanica (RCC) koji je također znan kao hipernefrom i adenokarcinom bubrežnih stanica, ukazuje nova studija. Uz pretilost, pokazalo se da i povišeni dijastolički krvni tlak ima važnu ulogu u nastanku karcinoma bubrežnih stanica, no nije jasno zašto je dijastolički krvni tlak važan za nastanak raka bubrega, a ne i sistolički krvni tlak.

Gripa u Hrvatskoj pod kontrolom, no ozbiljnija nego prošlih godina

Na današnjoj konferenciji za medije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" na temu "Značajno povećanje broja bolesnika s teškom gripom i upalom pluća hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti" priopćeno je da je ove sezone gripe za sada umrlo devet pacijenata. Valja istaknuti da je u zadnja dva tjedna došlo do većeg broja hospitalizacije u Kliniku za infektivne bolesti pacijenata s teškim oblikom gripe koji je praćen težom upalom pluća.

Obećavajući rezultati terapije matičnim stanicama u liječenju senilne makularne degeneracije

Poznato je da je makularna degeneracija povezana sa starenjem vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba. Sada, rezultati eksperimentalnog istraživanja provedenog na svinjama i štakorima ukazuju da bi terapija matičnim stanicama mogla pomoći u suzbijanju makularne degeneracije.

Upotreba opioida u trudnoći vezana uz teške prirođene malformacije

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), sve više dojenčadi se u SAD-u rađa s prirođenim malformacijama, i to gastroshizom. Smatra se da bi ovaj uznemirujući trend mogao biti povezan s opioidnom krizom.

Narušen san povećava kardiovaskularni rizik

U usporedbi s osobama koje spavaju 7 do 8 sati svaku noć, osobe koje spavaju manje od 6 sati imaju 27 posto veći rizik od razvoja aterosklerotskog plaka izvan koronarnih arterija., ukazuje nova studija.

Zapanjujući rezultati liječenja multiple skleroze transplantacijom matičnih stanica

Transplantacija matičnih stanica može pomoći nekim pacijentima s agresivnim oblikom multiple skleroze (MS) u kojih je standardna terapija bila neuspješna, ukazuje nova studija. U istraživanju je sudjelovalo 110 pacijenata s agresivnom multiplom sklerozom, u kojih je u zadnjih godinu dana, dva puta došlo do pogoršanja bolesti usprkos standardnoj terapiji. Valja spomenuti da su sudionici u istraživanju u prosjeku bili liječeni s tri lijeka.

Crijevni mikrobiom može spriječiti razvoj alergije na kravlje mlijeko

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli američki znanstvenici s University of Chicago, izgleda da bi crijevni mikrobiom mogao pomoći u sprječavanju alergije na kravlje mlijeko. Naime, transplantacija crijevnog mikrobioma sa zdravog dojenčeta na miševe spriječila je razvoj alergije na kravlje mlijeko kod miševa, dok transplantacija crijevnog mikrobioma dojenčeta alergičnog na kravlje mlijeko na miševe nije uspjela spriječiti razvoj alergije na kravlje mlijeko kod miševa.

Probiotici učinkoviti u ublažavanju ponavljajuće boli u trbuhu kod djece

Analiza 19 studija pokazala je da probiotici mogu ublažiti ponavljajuću bol u trbuhu (RAP) kod djece. Ponavljajuća bol u trbuhu predstavlja značajan problem u pedijatrijskoj praksi i povezana je s emocionalnim problemima, izostancima iz škole i hospitalizacijom. 

Namirnice bogate vlaknima pomažu u smanjivanju rizika od raka i srčane bolesti

Rezultati nove studije pokazali su da konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima poput žitarica, povrća i voća smanjuje rizik od ranog umiranja od raka debelog crijeva, srčane bolesti, moždanog udara te dijabetesa tipa 2 za 16 do 24 posto.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje