Home / Vijesti

Vijesti

Povijesno partnerstvo za transformaciju hrvatske onkološke skrbi

Vlada Republike Hrvatske i tvrtka Roche potpisali su Memorandum o suradnji na projektu "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja". Svrha je projekta smanjiti stopu smrtnosti bolesnika s rakom, povećati stope doživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika sa zloćudnim bolestima istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb u našoj zemlji. 

Anti TNF-α lijekovi povezani s povećanim rizikom od upalne bolesti crijeva

Pacijenti s autoimunim bolestima koji se liječe lijekovima iz skupine anti TNF-α (tumor-necrosis factor alpha), izloženi su dvostruko većem riziku od razvoja Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa koji se ubrajaju u upalnu bolest crijeva, ukazuje nova studija.

Pretila djece izložena većem riziku od razvoja multiple skleroze

Prema rezultatima nove studije, izgleda da pretila djeca imaju dva puta veću vjerojatnost od razvoja multiple skleroze od djece prosječne tjelesne težine. Jednako tako, pretila djeca imaju lošiji odgovor na početnu terapiju multiple skleroze standardnim lijekovima kao što su interferon-beta i glatiramer acetat.

Otkrivena povezanost između rizika od razvoja raka debelog crijeva i upalnog potencijala prehrane

Rezultati nove studije provedene u Španjolskoj ukazuju na povezanost između rizika od razvoja raka debelog crijeva i upalnog potencijala prehrane. Naime, osobe koje su prakticirale tzv. upalnu prehranu imale su gotovo dvostruko veći rizik od razvoja raka debelog crijeva.

U Europi sve više oboljelih od sifilisa

Najnoviji podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je trenutno u Europskoj uniji (EU) zabilježen najveći broj muškaraca koji su zaraženi sifilisom, spolno prenosivom bolešću. Najveći broj oboljelih zarazio se prilikom spolnih odnosa s drugim muškarcima. Trenutno sifilis pogađa više ljudi nego HIV.

Schwannove stanice induciraju samopopravak oštećenih živaca

Poznato je da nakon ozljede često dolazi do oštećenja živaca. Ti se živci obično regeneriraju pomoću urođenih procesa. Njemački znanstvenici sa Sveučilišta Gutenberg u Mainzu (JGU) te švicarski znanstvenici sa Sveučilišta u Fribourgu sada su otkrili da Schwannove stanice i aksoni mogu biti iza ovog procesa regeneracije.

Zaslađeni napitci povezani s rizikom od raka

Istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je da konzumacija samo jedne male čaše zaslađenog pića dnevno može dovesti do nevjerojatnog povećanja rizika od raka za 18 posto te povećanja rizika od raka dojke za 22 posto.

Artroskopija uspješnija od magnetske rezonancije u utvrđivanju stupnja oštećenja hrskavice koljena

Prema rezultatima nove studije, primjena artroskopije je uspješnija u utvrđivanju stupnja oštećenja hrskavice koljena nego primjena magnetske rezonancije. Inače, ozljede hrskavice koljena su čest izvor boli kod sportaša.

Pržena hrana povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Još jedna studija pokazala je da su ljubitelji pržene hrane izloženi većem riziku od srčanog udara i moždanog udara. Naime, što netko više konzumira prženu hranu, to je njegov rizik od srčanog i moždanog udara veći.

Prehrana bogata vlaknima može štititi od česte komplikacije trudnoće

Izgleda da prehrana bogata vlaknima može pomoći trudnicama da izbjegnu opasan porast krvnog tlaka tijekom trudnoće, znan kao preeklampsija, ukazuje nova studija. Preeklampsija se javlja u do 10 posto trudnoća, a karakterizira ju visoki krvni tlak, proteini u mokraći i pojava otoka.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje