Dugotrajna primjena statina povezana s manjim rizikom od žučnih kamenaca


Dugotrajna primjena statina povezana s manjim rizikom od žučnih kamenaca

Studija provedena na gotovo dva milijuna stanovnika Danske pokazala je da osobe koje uzimaju lijekove za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, statine, barem jednu do dvije godine, imaju manji rizik od razvoja žučnih kamenaca.

Rizik od razvoja žučnih kamenaca može pasti za 11 do 24 posto, ovisno o količini uzetih lijekova.

Inače osobe koje započnu s terapijom statinima u početku imaju veći rizik od razvoja žučnih kamenaca jer je poznato da su povišene razine kolesterola povezane s većim rizikom od razvoja žučnih kamenaca. No nakon što su izvjesno vrijeme uzimani statini taj se rizik smanjuje.

Žučni kamenci su vrlo česta pojava i prisutni su u više od 10 posto opće populacije. Pojavljuju se dvostruko češće u žena nego u muškaraca, a učestalost im se povećava s dobi.

Prema sastavu razlikujemo kolesterolske i pigmentne žučne kamence. U razvijenim zapadnim zemljama najčešći su kolesterolski žučni kamenci koji se susreću u oko 80 posto bolesnika.

Čimbenici rizika za kolesterolske žučne kamence su starija dob, ženski spol, trudnoća, genetska predispozicija, nagli gubitak tjelesne težine, dugotrajna totalna parenteralna prehrana, neki lijekovi, te bolesti ili resekcija terminalnog ileuma.

Patogeneza pigmentnih žučnih kamenaca ovisi o tipu kamenaca. U nas se uglavnom susreću pigmentni kamenci koji nastaju zbog povećane količine netopljivog nekonjugiranog bilirubina u žuči uz relativan deficit žučnih soli te višak mucina i kalcija. Stanja koja dovode do njihovog nastanka su kronična hemoliza ili ciroza jetre.

Izvor:
American Journal of Epidemiology