Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva


Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježen je i ove godine s ciljem upoznavanja javnosti s važnošću darivanja organa i dostignućima transplantacijske medicine.

Državni tajnik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH dr. Ante-Zvonimir Golem u prigodnom je obraćanju uputio zahvalu obiteljima darivatelja organa i tkiva i svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u transplantacijskom programu.

Priznanja za dosadašnji rad te postignute rezultate uručio je  svim transplantacijskim timovima. Priznanja su dobile i dvije donorske bolnice (Zabok i Koprivnica) koje su postigle izuzetne rezultate na donorskom programu u 2011.

Ovim putem su dodijeljena i priznanja udrugama te posebno zaslužnim pojedincima te koji su svojim dugogodišnjim radom te postignutim rezultatima zadužili hrvatsku transplantacijsku medicinu.

Proslava će se nastaviti humanitarnim jazz koncertom "Jazz na dar" 7. listopada 2011. u parku Zrinjevac u Zagrebu.

U MZSS-u ističu da prema statističkom izvješću o broju donora i transplantacija u svijetu u 2010. g., što ga je objavilo Vijeće Europe u svojoj publikaciji Newsletter Transplant of the Council of Europe 2011., Republika Hrvatska je u samom svjetskom vrhu:

  • Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija bubrega (na milijun stanovnika)
  • Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija jetri  (na miljun stanovnika)
  • Hrvatska je druga u svijetu po broju darivatelja organa  (na milijun stanovnika)
  • Hrvatska je druga u svijetu po broju transplantacija srca (na milijun stanovnika)

Također se ističe da je Hrvatska do 3. listopada 2011. dosegnula rekordnih 113 darivatelja organa, porast u odnosu na prošlu godinu od 17,07 posto te da je broj transplantacija porastao u odnosu na prošlu godinu za 12,45 posto, a liste čekanja smanjene su za 26 posto u odnosu na 2010. godinu.

Izvor:
MZSS RH