HUBOL osuđuje svaku nezakonitost u postupcima transplantacije


HUBOL osuđuje svaku nezakonitost u postupcima transplantacije

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) osuđuje svaku eventualnu nezakonitost i nehumanost u transplantacijskim postupcima u Hrvatskoj. Kako bi se očuvala izvrsnost i reputacija hrvatskog transplantaciijskog programa ključno je da se svi zdravstveni dionici transplantacijskog programa pridržavaju najviših etičkih normi, ističu u HUBOL-u.

Presađivanja organa s nesrodnih donora zbog svoje prirode mora biti podvrgnuto dodatnom oprezu i detaljnom ispitivanju svih okolnosti i sumnji koje bi možda mogle ukazati na situaciju trgovine organima. "Svi liječnici u Hrvatskoj moraju se pridržavati najviših etičkih, moralnih i profesionalnih standarda pri obavljanju liječničke djelatnosti. Oko toga ne može biti pregovora, popusta niti iznimki, bez obzira o kojem liječniku se radilo", naglašava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Svaka zakonski i etično upitna odluka u transplantacijskim postupcima nije samo nedopustiva nego nanosi ogromnu štetu ugledu transplantacijskog programa u Hrvatskoj.

HUBOL stoga podržava odluke o dva slučaja transplantacija na KBC-u Zagreb koje su donijeli Ministarstvo zdravstva i Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore. 

Izvor:
HUBOL