Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prestanak uzimanja pilula


Autor Poruka

peso

25.11.2009. 11:10

pilule logest sam prestala uzimati prije 2 mjeseca. Uzimala sam ih 5 godina,a prije toga su mi bili dijagnosticirani policisticni jajnici. Prije nesto manje od godinu dana na zadnjem pregledu ginekolog mi je rekao da nemam policisticne jajnike.Prvu menstruaciju nakon uzimanja pilula sam dobila redovito a drugu jos nisam,kasni mi 6 dana. Da li to znaci da su se policisticni jajnici vratili?sad ili je mozda potrebno neko vrijeme da mi se sve to "poslozi"?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.11.2009. 23:50

Potrebno je neko vrijeme. Ali ako sam vam menstruacije prije uzimanja kontracepcije bile neredovite vjerojatno će biti opet, imali ili neimali policistične jajnike.

sonky

29.06.2011. 12:25

Postovani,

Molim vas za savjet. Opisat cu vam detaljno svoj slucaj kako biste mi ga lakse mogli dati.

Imam 25 godina, nisam rodila ni imala pobacaj. vec godinu dana uzimam pilule (prvih sest mjeseci logest, zadnjih sest mjeseci yaz) na recept privatne ginekologice isključivo radi zaštite. Prije uzimanja pilula imala sam uvijek normalnu krvnu sliku, normalnu kozu bez pristica, uredan papa test, nikakav ginekoloski problem, dobru obiteljsku anamnezu ,kontroliranu tezinu i nizak tlak. Prije uzimanja pilula Mjesec dana nakon uzimanja pilula dobila sam candidu koju su uspjesno izlijecile vaginalete. Tlak mi je i dan danas nizak, no vrlo brzo sam nakon pocetka uzimanja pilula pocela osjećati nagle i česte promjene raspoloženja. Iako oduvijek imam vitku liniju i pazim sto jedem, udebljala sam se 8 kila vec nakon dva-tri mjeseca te osjećam nadutost. Vadila sam krv u 1. mjesecu ove god., i saznala da imam poviseni kolesterol (6,8) i trigliceride (2,2) od kad sam na pilulama. prije nekoliko dana sam ponovno vadila krv i stanje se nije promijenilo iako sam presla na yaz u 1.mjesecu. Ponekad osjećam i snažno lupanje srca, kratku i oštru bol u sredini prsa, libido mi se totalno smanjio. Da li mi savjetujete prestanak uzimanja pilula s obzirom da mi ocito donose vise stete nego koristi, ili da se raspitam za neke druge pilule? Iskreno, radije bih cistu krvnu sliku i povratak vitke figure koju sam oduvijek imala nego ovakve probleme. Ipak su pilule ustvari lijek koji nosi rizike kao i svi ostali, a ja nisam imala nikakvih zdravstvenih problema koje trebam liječiti pilulama već ih koristim samo za zaštitu. Moja primarna ginekologica u domu zdravlja mi je rekla da mi je bolje da prestanem uzimati pilule, a privatna ustraje da mi propise neke druge pilule. Je li pametno napraviti pauzu od npr. sest mjeseci ili zauvijek?
Unaprijed puno hvala na odgovoru!

__________________

edinna

29.06.2011. 16:51

Postovana doktorice,planiram na dva mjeseca prestati piti pilule.Ova kutija mi dodje zadnja,s tim da bih pri kraju pauze imala odnose(prekinute),a poslije toga vise ne bih imala odnose.Pa da li bih ipak trebala nastaviti s novom kutijom zbog tih odnosa u pauzi,ili ne? Hvala.

Natalija Beljo, dr. med.

30.06.2011. 21:45

sonky Možda da probate s Novynette, pa ako bi ostalo isto pauza duže vrijeme.

edinna Koristite kondom.

zd_mia

07.07.2011. 00:17

Prestala sam piti tablete nakon 6 godina,neprestano sam ih uzimala. Sad me zanima dali će mi menstruacija doći redovito ili će kasniti,kolko i kad otprilike? Ovaj odgovor mi je jako bitan pa molim što prije! Hvala puno

Natalija Beljo, dr. med.

07.07.2011. 13:40

Ako ste sad prekinuli sad unatrag mjesec dana doći će kao i inače. Inače biti će da ne dođe na vrijema , ali na žalost ne mogu reći kad jer svatko je individua za sebe.

ivana2928

08.08.2011. 06:40

Yasmin sam pila nešto više dvije godine. Prije nego što sam ih počela piti moje su menstruacije od prvoga dana bile redovite, svakih 28 dana, znala sam skoro u sat kada ću ju dobiti,na ginekološkim pregledima je sve bilo uredno. Prije godinu dana, odlučila sam ih prestati piti. Od tada pa sve do sada moj se ciklus još uvijek nije sredio. Mensturaciju bih imala svaka 2 mjeseca, nekada 3, nekada i više. Kod ginekologinje samo otišla kada je prošlo 8 mjeseci od prestanka uzimanja, a ona mi je dala duphaston, nakon što sam dobila menstruaciju, rekla mi je da će se sada sve srediti i da neću više imati problema. Međutim, od tog pregleda prošlo je gotovo 4 mjeseca, a menstruaciju sam dobila samo jednom. U međuvremenu nisam smršavila, čak sam i dobila koji kilogram, nisam pod stresom ništa više nego što sam bila prije. A osim izostanka menstruacije, ten mi se dosta pogoršao.
Je li moguće da se moje tijelo ni godinu dana nakon prestanka još nije prilagodilo ili se ipak radi o nekakvom novom poremećaju?

Natalija Beljo, dr. med.

09.08.2011. 00:35

Nakon godine dana trebao se regulirati tako da krenite raditi pretrage : spolni hormoni , hormoni štitnjače.

Dolores D.

17.10.2011. 22:15

Poštovani, uzimala sam Logest 2 godine bez pauze... Krajem 8.mjseca sam prestala koristiti tablete, medutim shvatila sam da sam nepotrebno uzela pauzu (povjerovala sam u mit da se tijelo treba "ocistiti"blunk pa me zanima da li postoji neko vrijeme koje mora proci prije nego ponovno pocnem uzimati Logest? Ili mogu vec pocetkom iduce mjesecnice ponovno uzeti tabletu?

Natalija Beljo, dr. med.

19.10.2011. 01:50

Napravite krvne pretrage i možete početi s sljedećim ciklusom ako je sve ok.

vbubic

21.10.2011. 01:00

Draga doktorice, pijem Yaz zadnja 4 mjeseca zbog cističnog jednog jajnika i nešto malo niže razine estrogena. Unatoč cistama, ginekologica mi je rekla da su mi jajnici funkcionalni te sam Yaz počela piti više na svoj zahtjev da mi rješi probleme s tenom (ništa strašno, uglavnom komedoni, ali već godinama).
No, dobila sam par kilograma na Yazu, celulit, osjećam se napuhnuto i povećao mi se apetit i htjela bih ga prestat uzimat.
Moje pitanje je mogu li prekinut s njim nakon 4 mjeseca korištenja ili nije pametno nakon tako kratkog korištenja (čula sam da treba bar do 6 mjeseci dogurat).
Zahvaljujem na odgovoru happy Sradačan pozdrav.

Natalija Beljo, dr. med.

21.10.2011. 23:10

6 mjeseci je rok ako želimo vidjeti neke rezultate tako da možete popiti ovaj blister do kraja i nemojte nastaviti dalje.

imam pitanje

24.10.2011. 10:55

Pozdrav! Imam 25 godina i koristila sam Logest 4 i pol godine neprekidno, a nakon što sam se žalila ginekologici na česte infekcije, vaginalnu suhoću i gubitak libida, prešla sam na Novinette (uzimala sam ih tri mjeseca) i na kraju sam posljednji mjesec dana (također na njenu preporuku zbog nepopravljenog stanja) koristila vaginalni prsten. Pozitivna stvar nakon promjene tableta je bila izostanak infekcija, ali stanje sa suhoćom mi se nije promjenilo i više nisam mogla imati normalan spolni odnos s dugogodišnjim partnerom pa sam odlučila napraviti pauzu na svoju ruku (bez dogovora s ginekologicom). A menstruacija mi je bila sve slabija da bi s prstenom skoro pa nestala. Prošlo je mjesec dana od prestanka i prvu menstruaciju sam dobila na vrijeme i bila je sasvim normalna (kao prije pijenja tableta) i sad me zanima kolko dugo da napravim pauzu i da li u tom razdoblju trebam raditi krvne pretrage (inače sam radila svakih godinu dana)? Pauzu sam napravila zbog suhoće pa sam planirala pauzu raditi dok mi se ne vrati normalna vlažnost....Da li je to u redu? suspicious

Natalija Beljo, dr. med.

25.10.2011. 15:40

U tom slučaju neka bude bar 3 mjeseca pa ponoviti nalaze.

onlygirl

07.11.2011. 17:50

Poštovana,
godinu i pol dana koristim kontracepcijske pilule (godinu dana Diane 35, zatim i trenutačno Yaz) isključivo radi zaštite, no i radi neredovitih ciklusa te problematičnog tena. Na Yaz sam prešla prije otprilike 6 mjeseci zbog pojačanog ispadanja kose i potpunog gubitka libida, a s time i vlažnosti prilikom odnosa (iako se ni ten nije znatno popravio). Stanje se ni s Yazom nije nikako popravilo, kosa mi i dalje dosta ispada, libido (i vlažnost) je isti kao i prije, ne postoji. Razmišljam o samoinicijativnom prestanku uzimanja pilula, jer mi ta dva gore navedena problema uzrokuju velike teškoće kako u privatnom tako i u seksualnom aspektu života, no strah me mogućih nuspojava prilikom prestanka uzimanja pilula iako sam čvrsto odlučila nešto poduzeti u vezi rješavanja meni dosta velikog problema.
Molila bih Vas za profesionalno mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem!

Natalija Beljo, dr. med.

07.11.2011. 21:30

Možete ih prestati piti , što se tiče problema sigurno će se vratiti tako da nakon kraće pauze od 3 mjeseca ne bi bilo loše da napravite spolne hormone.

hole

20.11.2011. 23:55

Poštovana doktorice, prije par tjedana sam prestala piti pilule (yaz). Pila sam ih bez pauze godinu i pol a prestala sam zbog totalno uništenog libida.
Od tada sam imala par puta odnos s dečkom, koristili smo kondom. Trudnoća mi svakako nije opcija stoga me zanima u kakvoj sam sad poziciji što se tiče plodnosti? koja je najbolja zaštita trenutno? na pilule se više ne želim vraćati. Hoće li mi menstruacija doći normalno ili je prirodno da kasni nakon prestanka ? Koliko vremena mora proći da mi se ciklus vrati na staro, odnosno koliko dugo sam u opasnosti od trudnoće ?

Hvala puno!

nika2222

22.11.2011. 19:15

Pozdrav...Imam 28 godina i pilule pijem 7 godina bez pauze (Diane 35). Zanima me dali ih je rizično prestat pit bez znanja našeg ginekologa i prijašnjeg pregleda (jer ga nisam trenutačno u mogućnosti posjetit)....I zanima me nakon koliko mogu zatrudnit....Hvala unaprijed

Natalija Beljo, dr. med.

22.11.2011. 19:20

Računajte oko 2 mjeseca ne možete se osloniti na plodni/neplodni dani . Jedina zaštita u vašem slučaju je kondom.