Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.03.2008. 09:30

U pravu ste što se tiče najbolje zaštite, međutim ne smijete imati jaku bol pri odnosima, makar to značilo da ih se morate odreći. Probajte dalje, npr. Triquilar, pa Evru, dok ne nađete što vam paše.

*ivy*

07.03.2008. 11:15

Mozete mi reci nesto o Triquilaru i Evri, sto se tice razine hormona? Kakva su Vasa iskustva s Evra flasterima?Naime zbog nekih zdravstvenih problema moram piti pilule s niskom dozom hormona.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.03.2008. 12:40

Apsolutno svi kontraceptivi na hrvatskom tržištu su niskodozirani, s tim da je Logest ultranisko doziran. Prema tome odgvarao bi vam i Triquilar. Evra je neusporediva jer je njena doza zbog specifičnosti primjene izražava u drugim jedinicama, ali se smatra da je ekvivalentna Yasminu. Ako nemate višak kilograma, i to je dobro rješenje. Dalje ovisi o vašim zdravstvenim problemima.

coco1

10.03.2008. 17:40

prvo da se zahvalim doktorici na toliko umirujucih odgovora happy
a sada doktorice molim vas odgovorite mi na moju situaciju. uzimam yasmin pilule vec 2 godine, redovno ih pijem, no prosli mjesec mi je menstruacija pocela 2 dana kasnije i bila je slaba, imala sam tockasto krvarenje i tako 2 dana. da bi nakon 3 dana dobila ponovo menstruaciju koja je bila pojačana no samo dan i pol je trajala. napravila sam i test na trudnocu sa prvim jutarnjim urinom i bio je negativan.sada mi je kraj drugog ciklusa i trebala sam dobiti menstruaciju jos jucer, a nemam nikakav osjecaj kao da cu je dopiti npr. bolovi u trbuhu.
znam da sam puno toga nadrobila no molim vas ako me mozete savjetovati dali sam mozda trudna?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.03.2008. 21:37

Mislim da niste, ništa što ste nabrojali ne upućuje na trudnoću. Vjerojatno je riječ o stresu nekog tipa (prehlada, lijekovi, vaginalna infekcija, stres na poslu...), eventualno nekoj cisti, ali i to sumnjam. Još malo pričekajte pa ćete vidjeti.

vzmaja

13.03.2008. 15:05

Poštovana doktrice!
Pijem yasmin 10 mjeseci i želim pomaknuti ciklus, ali jedan dan unaprijed, pa me zanima mogu li popiti 22 tablete i nakon toga raditi pauzu od 7 dana, pa nastaviti piti dalje?
koliko ću biti zaštićena ako ti napravim?
hvala unaprijed!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.03.2008. 16:35

A odakle ćete popiti tu jednu tabletu viška? Šteta kutije koju onda možete baciti, ali inače može. Predlažem da ipak napravite pauzu 8 dana i prva dva tjedna koristite i kondom. Ili pijete kontinuirano dva tri ciklusa, do dana koji vam bude pasao.

zunzica

14.03.2008. 00:30

Poštovana doktorice,
Imam 22 godine, pilule yasmin pijem 4 mjeseca. Prošli mjesec dobila sam menstruaciju 4 dana prije nego što sam trebala popiti zadnju tabletu. Nakon toga popila sam i te 4 tablete te napravila pauzu od 7 dana i ponovo počela uzimati novu dozu. Međutim, ovaj mjesec menstruacija mi je ponovno uranila, no ovaj put 7 dana. Što da uradim? Da li da ih popijem do kraja?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.03.2008. 08:30

Da, popijte do kraja. Nemojte biti zabrinuti, to je normalno kod uzimanja kontracepcije, vjerojatno zbog stresa. Zaštita od trudnoće je potpuna. Kad popijete zadnju tabletu, napravite pauzu od samo 4 dana (bez obzira da li krvarenje traje ili ne), ili i manje ako krvarenje prestane (sutradan nakon zadnjeg dana krvarenja počnite novu kutiju). To bi trebalo prekinuti začarani krug.

sweet_ginger

14.03.2008. 17:30

Pozdrav
tijekom studija susrela sam se s pretpostvakom da sastojji grejpa mogu inhibirati oralne kontraceptive.
Jel li Vam taj podatak poznat? Informativno me zanima jel postoji jos neka hrana koja moze uci u interakciju?

Hvala unaprijed

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.03.2008. 18:35

Takvih anegdota ćete čuti posvuda. Službeno su neistinite, nema te hrane koja može djelovati na učinkovitost oralne kontracepcije.

maza

17.03.2008. 12:25

Poštovana doktorice

Imam nekoliko pitanja u vezi yasmin. Liječnik mi je prepisao yasmin kontracepciju, naravno s prvim danom menstruacije treba zapoćeti s uzimanjem tableta. Bila sam s kolegicom na putu i dobila mjesečnicu 15. 03. subota, (redovito). Imala sam bolove te sam uzela ibrufen protiv bolova i navečer sam normalno počela s kontracepcijom. Krvarenje u subotu bilo je jako oskudno, da bi u nedjelju nestalo. To nije normalno jer su moja krvarenja oblna. Dal je ibrufen zaustavio krvarenje ili yasmin? Sad je ponedjeljak i ja uopće nemam menstruaciju, yasmin i dalje trošim. Što sad dalje? Dal nastaviti s tabletama i dal je kontracepcija sigurna? Trudnoća je isključena.
Unaprijed puno hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.03.2008. 15:15

I Ibuprofen i Yasmin smanjuju menstrualna krvarenja, pa obzirom ste ih uzeli zajedno moguće se djelovanje pojačalo. To je dobra vijest, zar ne, ne vidim razloga da prestanete uzimati Yasmin. Iako, mislim da ćete ipak još krvariti.

nasva

19.03.2008. 09:05

postovana doktorice;

desilo mi se nesto slicno kako i korisnici prije. prvi put koristim oralnu kontracepciju. doktorica mi je preporucila yasmin. uzela sam svoje prvo pakovanje i prvi dan menstruacije (cim sam dobila, jer je bila vecer)popila sam prvu tabletu. medjutim, poslije toga je jedan dan samo bio neki oskudan roze iscjedak, a mene stomak boli kao da imam. nije mi jasno ovo sto se dogadja. da li je to normalno kada se pocnu uzimati tablete ili je nesto drugo u pitanju. hvala unaprijed.

postovanje

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.03.2008. 11:45

Normalno je tako što kad počnete uzimati pilule, ne brinite. Pritisak u trbuhu će proći.

a_sa

19.03.2008. 16:10

postovani, doktor mi je preporucio koristenje yasmin tableta od narednog ciklusa.. znam da u slucaju povracanja ili teskog proljeva nakon uzimanja tablete, trebam uzeti jos jednu dodatnu tabletu, medjutim nije mi jasno da li to znaci da teblete trebam nastaviti piti samo do kraja pakovanja, iako to znaci da cu ih koristiti samo 20 dana, jer tako ispada ako ih trosim samo do kraja pakovanja ili i 21. dan trebam uzeti tabletu iz dodatnog pakovanja i onda napraviti pauzu od 7 dana??? zahvaljujem se.. s postovanjem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.03.2008. 18:35

O čemu vi brinete a niste ih još ni počeli uzimati happy.
U takvom slučaju ciklus će vam trajati 20 dana, i nikom ništa, sve u redu. Iza toga normalna pauza od 7 dana.

maidahus

19.03.2008. 18:35

Zamina me da li je pusenje zabranjeno pri uzimanju yasmina?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.03.2008. 20:35

Ako imate više od 35 godina apsolutno, jer u toj dobi pušenje uz kontracepciju povećava neke zdravstvene rizike. Ako imate manje nije zabranjeno, ali nije loše ne pušiti uz korištenje pilula.

nasva

20.03.2008. 19:20




postovana doktorice, pisala sam e vam vec vezano za moj "problem". dobila sam mejsecnicu (inace mi je oskudna prvi dan) i nakon prve tablete bio je neki rozkasti iscjedak i onda je sve prestalo. zanima me da li da ocekujem, i kada mjesecnicu?
inace nemam nikakvih nuspojava.dobro se osjecam,samo sto me to malo nekako brine.
hvala unaprijed

Nazad
1 ... 4 5 6 7 8 9 ... 100
Naprijed