Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

tinapu

14.04.2008. 09:35

Postovana doktorice,
pocela sam sa yasmin tabletama drugi dan menstruacije.Uuputama pishe da se moze i izmedju 2 i 5 dana ali da onda treba koristiti dodatnu zastitu,Mene zanima kada se iza toga mogu imati sigurni spolni odnosi bez zastite,vec drugu sedmicu uzimanja il?
I potpitanje....kako uzimati tablete kad prije pravog krvarenja uvijek imam 2,3 dana samo smedji iscjedak...cekati da pocne pravo il ?
Hvala unaprijed.

klax

14.04.2008. 11:00

poštovana doktorice,
imam pitanje vezano uz nuspojave yasmina. pijem yasmin već treći mjesec i u zadnjih par dana sam primjetila ispucale kapilare na području stražnje strane koljena. uzrokuju li tablete poremećaje u cirkulaciji ili nešto slično? također, libido mi nije izražen u posljednje vrijeme i to me počinje zabrinjavati. hvala na odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.04.2008. 12:40

Tinapu - Možete imati odnose drugog tjedna uzimanja bez straha. A što se potpitanja tiče - nakon prve kutije, svaku slijedeću uzimate nakon 7 dana pauze, bez obzira na krvarenje, nadam se da to shvaćate.
Klax - da, mogu vam pucati kapilare dok uzimate Yasmin, ali to nema nikakve veze sa cirkulacijom, samo sa vašom sklonošću pucanju kapilara; koju očito imate. Libido također - uobičajena nuspojava, malo imajte strpljenja, možda prođe. Ako ne za još jedno dva mjeseca možete pokušati promijeniti kontraceptiv.

nero5

14.04.2008. 12:40

Poštovana,
pijem yasmin 3 mjeseca, redovno u 22 sata. Međutim,prošli četvrtak sam zaboravila popiti jednu tabletu, te sam u petak u 23 sata popila dvije. U četvrtak mi je inače bio sedmi dan prvog tjedna, a zadnji odnos s dečkom je bio u srijedu, dakle dan prije zaboravljene tablete, pri čemu je on svršio u mene. Oprostite ako ste već odgovorili na ovo pitanje, ali zanima me da li mi je smanjena zaštita do kraja kutije, i kolika je mogućnost trudnoće? Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.04.2008. 13:35

Jesam, više puta happy. Ali vjerujem da se već teško i snaći. Rizik trudnoće je povećan prvih 7 dana iza zaboravljene tablete pa 10-tak dana treba koristiti i kondom. Od odnosa PRIJE zaboravljene tablete nikako ne možete ostati trudni.

poestetika

15.04.2008. 21:45

dobar dan,
zanima me da li je moguće promijeniti vrijeme uzimanja tableta između dvije kutije, tj. nakon sto je proslo sedam dana pauze ili ono uvijek mora ostati isto?
hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.04.2008. 22:55

Naravno da možete, kako vam najbolje paše. Jedino, ako ste uzimali ujutro a sad planirate navečer, počnite dan ranije, da ne ispadne duže od 7 dana.

poestetika

15.04.2008. 23:30

hvala na odgovoru! pilule sam uzimala uvijek oko 13.30 a sada ih planiram piti oko 19 sati tako da mislim da nije potrebno poceti dan ranijehappy (razlika je svega 5 h)

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.04.2008. 10:55

Da, može tako

teich

17.04.2008. 00:35

Draga doktorice! Tek sam počela piti yasmin i imam dosta pitanja. Zaboravila sam popiti tabletu i od onda sam počela lagano krvariti,ono,kao par točkica... Zanima me zašto mi se to događa? jako sam zabrinuta... Jako me bole grudi. stvarno ne znam što može tome biti uzrok. Pošto mi je to prvi put da pijem te tablete,molim vas da mi to objasnite što prije! Hvala unaprijed!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.04.2008. 10:05

Pa krvarite jer ste zaboravili popiti tabletu, što to nije jasno? Drugi put nemojte pa nećete happy. A osjetljivost grudi je nuspojava Yasmina, proći će za 2-3 mjeseca. Ništa loše se ne dešava.

lana88

17.04.2008. 22:00

Pozdrav!
Pijem yasmin od 10. mjeseca 2006. Nedavno sam vadila hormone štitnjače i nalazi nisu bili dobri. Ginekolog, liječnik opće prakse i endokrinolog su mi rekli da ih prestanem uzimati, te da ćemo nakon nekog vremena ponovno napraviti nalaze. Ultrazvuk je bio dobar. Prošlo je više od mjesec dana od kad sam ih prestala uzimat, točnije mengu sam zadnje imala 16.3. Sada još uvijek nisam dobila, i zanima me je li to normalno? Imala sam spolne odnose, ali isključivo sa zaštitom, tako da mi nije jasno, a kak odmiču dani sve me više strah. A prije uzimanja pilula sam imala normalna i redovita krvarenja.
U iščekivanju brzog odgovora, unaprijed zahvalna.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.04.2008. 23:15

Sada vam najvjerojatnije kasni zbog poremećenog rada štitnjače, to je uobičajeno. Ali danas mi je na pregledu bila djevojka koja je ostala trudna uz urednu upotrebu kondoma, pa napravite test, bit ćete mirniji.

easy

18.04.2008. 10:35

poštovana,
uzimam yasmin od 4.3., s drugim danom mjesečnice. danas sam popila 15 tabletu iz pakiranja. menstruacija mi nije prestala odnosno i dalje svaki dan krvarim, nekada obilnije, nekad manje obilno (nekad smeđe a nekad crveno) ali svakodnevno. ostalih nuspojava nemam, osim sto sam malo iscrpljena i nervozna. ciklus mi je inače redovit, menstruacije kratke i ne pretjerano obilne (4 dana). ovo mi je prvi oralni kontraceptiv. molim za savjet - hvala!

lana88

18.04.2008. 12:30

Samo da Vam se javim, menstruacija je došla danas ujutro tako da je sve u redu. Zanima me samo jel zbog svoje štitnjače ubuduće uopće ne bi smjela pit pilule, ili bi mogla neke druge ili što? Nekako mi kondom nije najbolje rješenje što se tiče zaštite. Sa yasminom sam bila zadovoljna, nisam nikada imala nekih problema, tako da me ovo poprilično iznenadilo što ih više ne bi smjela pit.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.04.2008. 13:15

Easy - to je normalno kod početka uzimanja bilo kojeg kontraceptiva, prestat će. Imate o tom u puno topika ovdje.
Lana - čim vam se štitanjača normalizira smijete uzimati kontraceptive, bolest štitnjače nije kontraindikacija za uzimanje.

masa111

19.04.2008. 11:10

Postovana doktorice,
bas sam proucavala ovaj forum i nasla dosta korisnih savjeta, ali sam pronasla i jedno pitanje-odgovor koji mi nisu bas bili razumljivi...Ja sam dobila dojam kao da je tako odgovoreno. Radilo se o ovome: jedna je cura napisala da je pocela uzimati yasmin ali da samo ima povremene odnose s istim deckom,ali nisu i istom gradu, zato i povremeni spolni odnosi. ogovor je bio da ona obavezno mora koristiti i kondome. Pa mi sada bas i nije jasno cemu onda kontracepcijske tablete? ili sam ja skroz krivo shvatila odg koji se odnosio na nesto drugo? Zanima me jer ja imam isti slucaj....Hvala unaprijed!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.04.2008. 17:15

Sigurno ste krivo shvatili. Vjerojatno je bila riječ o tome da će imati odnose prije nego pilule postanu efikasne.

lana88

19.04.2008. 17:15

Poštovana doktorice, opet se javljam sa novim pitanjem. Naime, prošla sam malo kroz forum i čitala o flasterima kao metodom kontracepcije. Zanima me Vaše mišljenje o njegovoj uporabi s obzirom na štitnjaču. Mislim, porazgovarat ću o tome s ginekologom, al bih prije htjela čut Vaše mišljenje. Nekako mi se čini da će tih par mjeseci do ponovnog vađenja hormona biti predugo i prestresno razdoblje. Ne želim opet razmišljat dal ću dobit menstruaciju kad sam se naviknula od početka spolnog života bit sigurna na pilulama. Ispričavam se ako Vas gnjavim. Hvala.

sigurnost

19.04.2008. 17:20

Masa 111 - mislim da je dr. to napisala zato jer u vezama u kojima se partneri vide povremeno postoji veća vjerojatnost da možda isto tako povremeno "vide" i nekog drugog (spolne bolesti - hallo?!). Bez obzira da li je to razlog zašto je dr. tako napisala ili ne - poslušaj. Iz iskustva ti govorim. Ne možeš znati što netko radi, bez obzira na osjećaje i silnu ljubav. Bolje spriječiti nego liječiti.

Nećete se ljutiti na moj komentar, nadam se.

Nazad
1 ... 8 9 10 11 12 13 ... 100
Naprijed