Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.04.2008. 19:10

Malo jesu glupa happy. Stres nema nikakve veze sa kontracepcijskom zaštitom, ni prometne nezgode. Ako su vam rekli da morate mirovati onda slijedeću kutiju nemojte piti. Ali ako ne morate, sve će biti u redu. Krvarenje vam ne može kasniti, jer će doći kad pilule kažu.

06.04.2008. 19:10

Hvala Vam puno na odgovoru. Samo me još zanima da li se smanjuje učinak pilula ako jedan ciklus uzimam svaki dan u isto vrijeme pa slijedeći ciklus promijenim vrijeme.

suzanaj

06.04.2008. 19:10

Koristim yasmin već treću kutiju na prijedlog ginekologa. Nisam imala većih problema osim manjih bolova grudi. Sada sam pri kraju treće doze (ostale su mi još tri tablete) ali se je pojavilo služavo krvarenje? Nemam nekih drugih simtopa. Tablete sam redovito uzimala prije spavanja? Je li to nešto ozbiljno i treba li posjeta ginekologu? Kod ginekologa sam bila prije 4 mjeseca i sve je bilo u redu?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.04.2008. 23:25

Samy - ne, ne smanjuje se.
Suzana - to je normalna nuspojava kontraceptiva, nemate razloga za brigu.

maidahus

07.04.2008. 10:00

Planiram poceti uzimati pilule i posto pusim zanima me da li je ta kombinacija stetna?
Hvala unapred.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.04.2008. 11:05

Ukoliko imate 35 godina i pušite, ne smijete uzimati kontraceptive. Ako imatemanje, smijete, ali pametno je s vremenom pokušati prestati pušiti.

patrikerik

09.04.2008. 00:05

Draga doktorice!
Jutros sam zaboravila popiti yasmin, popila sam ga navečer, oko 13 sati kasnije od uobičajenog vremena uzimanja. Zabrinjava me mogućnost trudnoće budući da mi je ovo 5. tableta iz pakovanja a prije 4 dana imala sam spolni odnos bez zaštite. Danas mi je deseti dan ciklusa, a odnos sam imala 7. dan ciklusa. Kolika je mogućnost trudnoće?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.04.2008. 10:30

Nisam ja proricatelj sudbine happy. Bez šale, vidim da ste proučili sve u vezi pilula, i tako i treba. Šansa za trudnoću vam je malo povećana jer niste koristili kondom, sa onih uobičajenih 0,1% na 1-2 %, ali i to je još uvijek dosta sigurno. Samo napravite test 15 dana nakon odnosa i vidjet će se.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.04.2008. 10:30

Da, zaboravila sam. Šansa za trudnoću vam je povećana unaprijed, ne unazad - dakle bit će povećana ukoliko ne budete koristili kondom slijedećih 10-tak dana. Inače ste mirni.

patrikerik

09.04.2008. 11:20

Hvala na utjesi, nadam se da nisam među onih 1-2%, budući da imam kod kuće osmomjesečne blizance i iza sebe tešku trudnoću. Nakon što sam 2 mj. bila u bolnici i unatoč tome rodila 2 mj prerano, a i tijelo mi se još nije oporavilo od te trudnoće, sad ću definitivno naviti alarm za tabletu jer imam toliko posla s blizancima da zaboravim gdje mi je glava, a kamoli tableta.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.04.2008. 12:35

Pa stavite spiralu - sumnjam da ćete u slijedeće 3-4 godine poželjeti novo dijete happy.

panda

09.04.2008. 12:35

Super sajt stvarno,pronašla sam puno korisnih informacija,i dosta toga naučila happy
Evo ja pijem yasmine skoro 2 tjedna, i zasad nema nikakvih nuspojava.. Samo me muči to što, zadnja tri puta
(otkad uzimam yasmine) par minuta nakon odnosa sam osjećala nekakvu čudnu bol u vagini.. zašto je to tako?
Dosta me boli i pecka tako da ne možemo ponovno spavati, jer to prođe tek nakon par sati.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.04.2008. 13:40

Hvala happy.
Dvije su mogućnosti. Jedna je to što kontraceptivi smanjuju libido, pa ste možda manje uzbuđeni nego inače, a kad je ronica suha zna se desiti takvo peckanje, zbog iritacije. Rješenje je lubrikant, a to će proći za 2-3 mjeseca. Druga je mogućnost da ste dobili gljivice, koje su isto relativno česte kod uzimanja kontraceptiva. Ali ako nemate svrbež i peckanje inače, onda je vjerojatno libido u pitanju. Ako lubrikant ne pomogne odite ginekologu da vas pogleda.

tabletica

09.04.2008. 22:35

Poštovanje i hvala što ste tu happy

Imam i ja par pitanja. Danas bih trebala popiti svoju prvu yasmin tableticu. Upravo sam završila sa čitanjem uputa s pakiranja i ovog foruma, no meni tu nešto ne štima. Ja imam migrenu i to am rekla svom ginekologu, ali ja ne pijem "migrenozne" tablete, nego kombinaciju nalgesina i lekadola. Moram priznati da sam se uplašila kad sam pročitala da mi, migrenaši, ne možemo piti yasmin.
I što sad vi kažete?

Hvala

10.04.2008. 00:15

Evo opet par pitanja vezana uz druge lijekove i kontracepciju,konkretno Yasmin,tek sam ga počela uzimati.
Koristila sam se i tražilicomhappyi našla koji lijekovi smanjuju učinkovitost kontrac.ali ja neznam u šta spadaju ovi lijekovi što mene zanimaju pa molim za Vašu pomoć.
Imam problema sa alergijama,pa u proljeće po potrebi koristim Flonidan,pa me zanima da li on smanjuje učinak OHK.
Drugo pitanje vezano je za Enterofuryl,prošli mjesec sam imala problema sa grčevim u stomaku i dijarejom,ali samo u jutranjim satima.Ineče imam osjetljiv stomak,pa me zanima ako bi opet zatrebalo smijem li ga koristiti.U uputstvu piše da ne stupa u inerakcije s drugim lijekovim,i piše da je to nifuroksazid,šta god to značilohappy
S obzirom da mi je imunitet oslabljen zbog alregija,imate li neku preporuku šta bio mogla koristiti za jačanje imuniteta,a da ne smanjuje učinak OHK.Do sad su to bile neke biljne kapi,ali s obzirom da u uputstvu Yasmina piše da kantarion i prozvodi s kantarionom smanjuje učinak,to otpada jer ne znam tačan sastav tih kapi.
Još samo jedno pitanje vezano za tekst koji sam našla na netu:"Agrumi i sokovi agruma (posebice grejp) sadrže velike količine kalcija i mogu doći u interakciju sa lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipin, verapamil), sa estrogenima, oralnim kontraceptivima, lijekovima koji se koriste kod alergija i sa lijekovima za koji kontroliraju razinu kolesterola u krvi. Grejp je posebno specifičan i dolazi u interakcije s mnogim lijekovima. Lijekovi s kojima sok od grejpa ulazi u interakcije su često korišteni lijekovi za liječenje hipertenzije, boli, raka, alergija, oralni kontraceptivi i mnogi drugi."
Ovo za agrume i sokove agruma mi je baš čudno,jer ja praktikujem ujutro popiti čisti sok od limuna s s medom,baš zbog imuniteta,pa me zanima da li to stvarno smanjuje učinak.
Unaprijed hvala na Vašem strpljenju da odgovorite na ova pitanja.happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.04.2008. 08:50

Tabletica: smatra se da su migrene sa neurološkim simptomima (pomućenje vida, izgubljeni osjet na jednoj strani tijela, poremećaj govora) kontraindikacija za kontracepciju. Žene koje imaju migrenu, ali nemaju neurološke simptome, a inače su mlađe, zdrave i ne puše mogu pokušati uzimati niskodozirani oralni kontraceptiv. Ako migrene ostanu iste smijete uzimati i dalje. Ako se pojave neurološki simptomi ne smijete.

Samy - ovo ste pročitali? http://www.cybermed.hr/index.php/...ontracepcija/yasmin_i_drugi_lijekovi
Nijedan lijek koji ste vi nabrojali nije na tom popisu. Što se ostalog tiče, uputa u pakiranju i savjeta sa neta, to su anegdote - jednom, nekad, je netko ostao trudan tako, ali nema baš dokaza da je to od toga. Predlažem da zaboravite. Nema tih kapi ili sokova koji će smanjiti efikasnost kontraceptiva - a kad smo pri tome, nema ni tog sredstva za poboljšanje imuniteta.

anama2008

10.04.2008. 08:50

poštovanje!
pročitala sam cijeli post ali nigdje odgovora, naime, počela sam koristit yasmin nedavno (sada sam upravo u prvoj pauzi) i dobila sam menstruaciju! a problem mi je taj da od kad sam počela uzimat pilule konstantno imam tamno smeđi iscjedak, čak i komadiće krvi ali strašno tamno...neznam da li je to samo nuspojava koja će proć ili mi možda yasmin nije podoban?!
unaprijed hvala na odgovoru,

Dulcinea

10.04.2008. 18:10

Dobar dan,
što se tiče skraćivanja pauze, ja sam mislila 2 mjeseca si skratiti pauzu za par dana zato da nebi imala menstruaciju kad idem na more. je li bolje tako skratit za 3,4 dana oba mjeseca ili je bolje jednostavno uzeti novu kutiju bez pauze onda kad odgoditi menstruaciju?

10.04.2008. 21:42

imam problemcic, danas sam bila kod ginekologa ,jer mi nije dosla menstruacija, i prepisao mi je yasmin. unatoc menstruaciji rekla sam mu da imam i secer tj da mi je na granici,i visoki tlak a on je rekao da smijem piti. pa me zanima kako da pocnem piti yasmin kad mi nije menstruacija dosla ,trebala je 16.3 ali je nema,sta da radim,

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.04.2008. 21:43

Anama: to je nuspojava, zove se spotting, i proći će
Dulcinea: slobodno kratite pauzu koliko vam treba, i to je pametnije nego piti dvije kutije zaredom jer će biti manje neurednih krvarenja.

Nazad
1 ... 7 8 9 10 11 12 ... 100
Naprijed