Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dolihocefalija


Autor Poruka

Ela

11.04.2002. 15:10

Poštovana doc.dr.sc. Kupešić,

na zadnjem pregledu UZV (25. tjedan trudnoće) u bolnici SD, liječnik je ponovo spomenuo da se kod mog djeteta radi o "izrazitoj dolihocefaliji".
Zanima me zašto je potrebno to stalno isticati budući da to, po njegovim riječima, nije povezano s nikakvim rizicima, već se radi samo o obliku glavice djeteta?!
Isto tako, rekao je da mi se "dijete nije okrenulo, već je na zadak", pa mi nikako nije jasno zašto je to rekao, kada do poroda imam još skoro 4 mjeseca?!

Ljubazno Vam se zahvaljujem na trudu i Vašem neizmjernom strpljenju!
Srdačan pozdrav!

Ela

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.04.2002. 12:15

Poštovana,
Dolihocefalija podrazumijeva izduljeni oblik glavice koji se često javlja u fetusa postavljenih na zadak (posljedica je položaja i utjecaja oblika maternične šupljine na zatkom postavljeni fetus). Ukoliko Vas je liječnik informirao da ne postoji jako odstupanje u cefaličkom indeksu (omjer biparjetalnog i okcipitoparijetalnog promjera) ne postoji razlog za zabrinutost, već samo potreba za redovitom kontrolom.

ela

15.04.2002. 10:08

Poštovana doc. dr. sc. Kupešić,
bez obzira na svakodnevno informiranje i pristup Internetu, još uvijek mi nije do kraja jasno koji bi položaj beba u maternici trebala zauzimati tijekom trudnoće?!? Kako moja beba ima dolhocefaličan oblik glavice (doktor nije izrazio nikakvu zabrinutost zbog toga, već samo radim redovne, 1-mjesečne UZV kontrole u Vašoj bolnici), pretpostavljam da nije u ispravnom položaju!
Kada je krajnji "rok" da se beba postavi u položaj glavicom prema dolje?!

Hvala i - srdačan pozdrav! happy

Ela

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

18.04.2002. 14:16

Poštovana,
Beba tijekom trudnoće sve do termnina može mijenjati položaj, a smatra se da je velika vjerojatnost da će porod krenuti na zadak ukoliko se beba ne postavi drugačije do 38. tjedna trudnoće. Ipak, svjedoci smo da se u nekim situacijama zauzimanje definitivnog položaja dešava i iza ovog termina. Oblik glavice koji je označen kao "dolihocefaličan" , ukoliko nema promjene parametra koji se zove okcipito-parjetalni indeks, ne treba Vas zabrinjavati, već trebate raditi samo redovite kontrole .