Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


aktivni ugljen


Autor Poruka

julijana

29.12.2002. 09:08

Htjela bih čuti nešto pobliže o aktivnom ugljenu. Kako ga koristimo i ako je to tako dobra stvar, zašto ljudi za to ne znaju? (barem ja nisam znala do nedavno)

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

15.01.2003. 12:40

Medicinski (aktivni) ugljen je nespecifični intestinalni adsorbens koji učinkovito adsorbira niz organish i anorganskih otrova, boja, mikroorganizama i njihovih toksina te mnoge lijekove. Medicinski ugljen ne ulazi u cirkulaciju, već djeluje samo u probavnom traktu.
Daje se kod akutnih trovanja nekim lijekovima ili drugim organskim spojevima.
Ne preporuča se duže uzimanje ovog preparata jer može doći do probavnih poremećaja zbog toga što medicinski ugljen na sebe veže enzime važne za probavu i vitamine koji ne mogu onda ući u cirkulaciju.

Može se davati kod akutnog proljeva 1 malu žlicu granulata 3 puta dnevno, ali ne duže od tri dana!

Uz lijepi pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

Marko

10.02.2003. 22:04

Najljepše Vas molim da me uputite kako doći do aktivnog ugljena koji se koristi za filter - pročišćavanje kišnice u gustirni ( bunaru), Živimo na području gdje nema vodovoda, na brdu iznad Solina. Do sada primjenjujemo filter sa naslaganim kamenjem, u slojevima od krupnog do sitnijeg, povremeno dodajemo Izosan u vodu,jednom godišnje sve operemo i promjenimo, ali aktivni ugljen ne možemo nigdje nabaviti.
Unaprijed zahvaljujem
Marko