Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lupus.


Autor Poruka

Miljenko

06.11.2002. 23:04

Štovani,

Obraćam Vam se u ime svoje majke koja boluje od "Lupus-a". Ona se od te bolesti liječi pripisanom terapijom iz KBC Rijeka. Bolest je složena i o njoj se dosta piše na engleskom govornom području. No ja se ne usuđujem to prevoditi jer se barata sa mnogo stručnih medicinskih termina. Zato Vas molim za savjet ili komentar ove opake bolesti kako bi se moja majka što lakše nosila s istom.

Hvala!

Miljenko

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

16.11.2002. 22:50

Lupus je imunološka bolest tj. bolest gdje se stvaraju protutijela protiv stanica vlastitog organizma. Postoje lijekovi kojima se taj proces može pokušati zaustaviti, odnosno barem usporiti. Ti lijekovi se trebaju uzimati dugotrajno, vjerojatno i doživotno. Radi se o ozbiljnoj bolesti zato se moraju koristiti lijekovi koji imaju i dosta nuspojava, ali se oni moraju uzeti u obzir, jer su ipak manje zlo od toga da se bolest razvije u potpunosti i da nije pod kontrolom.

Srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

Miljenko

11.01.2003. 00:33

Hvala na Vašem kontaktu. No ja Vas još molim za neke izvore gdje se ta bolest može fenomenološki bolje proučiti. Naravno da to ne treba biti opisano znanstvenim pristupom, već prilagodjeno laicima ili zdravstvenim radnicima kao što je i moja majka (medicinska sestra).
Moja majka misli kako bi joj lakše bilo se suočiti sa tom bolešću ako uoči neke od simptoma na vrijeme.

Hvala!

Miljenko

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

15.01.2003. 12:58

Drago mi je da Vam je ova informacija pomogla, pa bih Vas uputila i dalje na ove stranice Cybermeda gdje ćemo objevaljivati i tekstove s ovom tematikom.

Znači, u liječenju lupusa lijekovi koji se upotrebljavaju će sigurno izazvati određene nuspojave, koje će se onda trebati kontrolirati, prilagođavati dozu lijeka, odnosno uvoditi druge lijekove koji će kontrolirati nuspojavu. Ovdje mislim na moguć razvoj šećerne bolesti koji će se onda liječiti ili oralnim antidijabeticima, kod nekih bolesnika čak i inzulinom, jer se osnovni lijek ne smije prekidati.
Važna je redovita kontrola kod nadležnog liječnika koji će zajedno s Vama moći prepoznati da li se neke od nuspojava počinju razvijati i intervenirati na vrijeme.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić

sanda

10.02.2003. 11:33

dijagnosticiran mi je lupus sistem eritematodes. Doktorica mi je prepisala Medrol i Ulzol. Koristim ih 3 mjeseca nakon kojih se osjećam jako loše, otičem u licu, imam temperaturu, stalni umor, bolove u kostima. Počela sam sa 24 mg i svaka 3 tjedna smanjivala dozu za 4 mg. S obzirom da jako teško podnosim ljek, zanima me postoji li zamjenski, kako mogu spustiti otekline, i koje su posljedice u slučaju da prestanem koristiti medrol. Imam 29 god.