Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumačenje nalaza


Autor Poruka

ana

07.04.2005. 10:58

Šaljem vam nalaz magnetske rezonance i molim tumačenje:

Na sagitalnom presjeku u T2 vidljiv je hipointezitet signala deg.promijenjenog i.v.diska nivoaL IV- V , koji je i sužen.
Na istom nivou prisutna je i relativna osteofiza , odnosno suženje spinalnog kanala.Stražnji longitudinalni ligament je značajno zadebljan i deg.promijenjen na navedenom nivou.
Na transverzalnom presjeku na nivou L IV-V vidljiva je dorzomedijalna, dorzolateralna i lateralna lijevostrana hernijacija i.v.diska uz kompomitaciju postraničnog neuralnog recesusa.

Također molim preporuku terapije , nalaz je od supruga kojeg neorestano boli lijeva noga te se boji da će ostati trajni invalid.
Molim za hitnost, ako je moguće.Hvala lijepo

Prof.dr. Zlatko Trkanjec

10.08.2005. 14:23

Prema opisu nalaza radi se o pritisku oštećenog hrskavičnog diska (koji se nalazi između kralježaka) na korijen živca što dovodi do bolova. Preporučljivo bi bilo da se Vaš suprug javi neurokirurgu koji će ga pregledati i odrediti da li je potrebno operativno uklanjanje oštećenog diska koji pritišće korijen živca.