Dapagliflozin smanjuje kardiovaskularne događaje kod pacijenata sa zatajenjem srca i dijabetesom tipa 2


Dapagliflozin smanjuje kardiovaskularne događaje kod pacijenata sa zatajenjem srca i dijabetesom tipa 2

Za bolesnike sa zatajivanjem srca i dijabetesom tipa 2, dapagliflozin ne smanjuje omjer albumina i kreatinina u mokraći (UACR), no smanjuje neke kardiovaskularne događaje, ukazuje nova studija.

Iako dapagliflozin u dozi od 5 mg dnevno nije smanjio izlučivanje albumina u urinu u bolesnika sa zatajivanjem srca i dijabetesom tipa 2 u odnosu na kontrolnu skupinu, ovi rezultati sugeriraju da je dapagliflozin ipak uspio smanjiti kardiovaskulane događaje te potisnuti remodeliranje lijeve klijetke.

Dapagliflozin je vrlo snažan (Ki: 0,55 nm), selektivan i reverzibilan inhibitor SGLT2.  Naime, dapagliflozin poboljšava razine glukoze u plazmi i natašte i postprandijalno smanjujući reapsorpciju glukoze u bubrezima, što dovodi do izlučivanja glukoze mokraćom. Izlučivanje glukoze mokraćom (glikozurija) koje potiče dapagliflozin povezano je s gubitkom kalorija i smanjenjem tjelesne težine. Dapagliflozinom izazvana inhibicija kotransporta glukoze i natrija također je povezana s blagom diurezom i prolaznom natriurezom.

Izvor:
eClinicalMedicine