Depo Provera ponovno povezana s rizikom od prijeloma kosti


Depo Provera ponovno povezana s rizikom od prijeloma kosti

Nova studija provedena u Švicarskoj pokazala je da su žene koje koriste kontraceptiv medroksiprogesteron acetat (Depo Provera) izložene malo većem riziku od prijeloma kosti. No znanstvenici još nisu uspjeli otkrit zašto je to tako.

Inače kontraceptiv medroksiprogesteron acetat koristi više od 9 milijuna žena diljem svijeta. Djeluje tako da sprječava proizvodnju estrogena.

Studija je uspoređivala podatke 17.527 žena u dobi od 20 do 44 godine koje su imale prijelom kosti u razdoblju od 1995. do 2008. s kontrolnom skupinom od 70.130 žena iste životne dobi koje nisu imale prijelom kosti. 

Pokazalo se da je medroksiprogesteron acetat povezan s većim rizikom od prijeloma kosti. Naime u usporedbi s ženama koje nisu koristile medroksiprogesteron acetat rizik od prijeloma kosti kod žena koje su iskoristile 1 ili 2 recepta Depo Provere bio je 18 posto veći, dok je kod žena koje su iskoristile 3 do 9 recepata taj rizik bio 36 posto veći, a za žene s više od 10 iskorištenih recepata taj rizik je bio 54 posto veći.

Najveći rizik zabilježen je kod trenutnih korisnica Depo Provere koje koriste kontraceptiv dvije ili tri godine.

Izvor:
Reuters