Kombinacija antibiotika povećava rizik od opasnih razina kalija kod starijih osoba


Kombinacija antibiotika povećava rizik od opasnih razina kalija kod starijih osoba

Kanadsko istraživanje provedeno na 300.000 osoba starije životne dobi pokazalo je da kombinacija antibiotika, trimetoprima i sulfametoksazola, koja se često koristi za liječenje urinarnih infekcija, povećava rizik od razvoja po život opasnih razina kalija.

Naime od 300.000 ispitanika, njih 189 bilo je hospitalizirano zbog toga što su im se nakon primjene kombinacije trimetoprima i sulfametoksazola razine kalija povisile te postale po život opasne.

"Hiperkalijemija je potencijalno smrtonosna nuspojava lijeka" izjavio je dr. Matthew A. Weir te dodao "da kombinacija trimetoprima i sulfametoksazola smanjuje sposobnost bubrega da odstrani kalij iz tijela. Budući da kalij ima ključnu ulogu u regulaciji srčanog ritma, abnormalno visoke razine kalija mogu uzrokovati po život opasne poremećaje srčanog ritma".

Isto tako rizik od teške hiperkalijemije bio je pet puta veći u ispitanika kojima je propisana kombinacija trimetoprima i sulfametoksalzola za liječenje urinarnih infekcija nego kod ispitanika kojima je propisan amoksicilin, još jedan popularni antibiotik za liječenje jednostavnih urinarnih infekcija.

Izvor:
HealthDay