Kombinacija vitamina i minerala ublažava težinu COVID-19 u starijih osoba


Kombinacija vitamina i minerala ublažava težinu COVID-19 u starijih osoba

Izgleda da kombinacija vitamina D3, vitamina B12 i minerala magnezija može kod starijih bolesnika smanjiti napredovanje COVID-19 do teške ili fatalne faze bolesti, ukazuje nova studija.

Inače, trenutačno razmišljanje o patogenezi COVID-19 je da hiperupala ima presudnu ulogu u težini stanja oboljelih od COVID-19.

Zašto su važni vitamini D3 i B12 te mineral magnezij?

Vitamin D štiti strukturu i funkciju respiratornog epitela. Magnezij potiče funkcije vitamina D, djelujući kao kofaktor u više enzima koji sudjeluju u metabolizmu vitamina D, a istovremeno ima i neovisnu aktivnost bronhodilatatora i vazodilatatora. Dok vitamin B12 poboljšava zdravlje bakterija u crijevima, što je od vitalnog značaja za aktivan i učinkovit imunološki sustav.

Također, treba istaknuti da su i vitamin D3, vitamin B12 i magnezij sigurni te da ih pacijenti dobro podnose.

Kombinacija koja se davala oboljelima od COVID-19 sastojala se od jedne dnevne doze vitamina D3 1.000 IJ, magnezija 150 mg i vitamina B12 500 mcg.

Valja spomenuti da je samo 3 od 17 bolesnika s COVID-19 koji su dobivali spomenutu kombinaciju vitamina i minerala zahtjevalo dodatni kisik, u usporedbi s kontrolnom skupinom gdje je 16 od 26 bolesnika trebalo dodatni kisik.

Izvor:
medRxiv