Konzumiranje kivija može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka


Konzumiranje kivija može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka

Nova studija pokazala je da su osobe s blago povišenim krvnim tlakom koje su jele tri kivija dnevno tijekom osam tjedana uspjele sniziti svoj sistolički krvni tlak za 3,6 mmHg niže nego osobe koje su jele svaki dan jednu jabuku. 

Znanstvenici smatraju da kivi ima takav učinak na snižavanje krvnog tlaka zahvaljujući svojem sastojku, luteinu, koji je jaki antioksidans.

Kardiolozi upozoravaju da ne postoji jedna namirnica ili sastojak koji je ključan za zdravlje srca, no slažu se da kivi ima mjesto u zdravoj prehrani koja se preporuča srčanim bolesnicima - pet obroka voća i povrća dnevno.

Jednako tako ističu da bolesnici s povišenim krvnim tlakom ne bi trebali prekinuti svoju terapiju bez konzultacije sa svojim liječnikom.

Izvor:
HealthDay