Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6645 | Broj poruka: 26443

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Trimbokrit


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamabeba

20.05.2024. 18:40

Poštovani,
Sedmogodišnje dijete ima urednu krvnu sliku osim povišenog trombokrita (0,4).
Molim Vas, možete li mi dati neki savjet?
Sto ta kolicina konkretno znaci?
Inače jede zdravo ( puno voća i povrća, nema nikakve druge simptome), mučio nas je kasalj donedavno, ali bez temperature i slično.
Muz mi je pokazao da to nekad ukazuje na karcinom. Znam da na internetu piše svašta od čega i nema puno koristi, ali njegova obitelj ima puno umrlih od raka.
Voljela bih da mi netko stručan objasni tu vrijednost i ako postoji kakav dobar savjet sto dati djetetu jesti, kako popraviti vrijednost trombokrita ili trebamo ici kod stručnjaka na daljnje analize?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.05.2024. 10:50

Navedeno odstupanje je bez značaja, naročito ako su ostali elementi krvne slike bez značajnijih odstupanja od normalnih vrijednosti za dob. Trombokrit i broj trombocita mogu biti povećani iz više razloga -1. tehnički razlozi vezani za automatsku analizu uzroka krvi, 2. ako je dijete slabije hidrirano (žedno) i u fazi oporavka od akutne bolesti (npr viroze). Nije indicirana daljnja obrada niti kontrola krvne slike.