Vaping povezan s ranijom pojavom astme


Vaping povezan s ranijom pojavom astme

Novo istraživanje sugerira da se odrasle osobe koje prakticiraju vaping suočavaju s više nego utrostručenim izgledima za razvoj astme relativno rano u životu. Inače, od ranije je poznato da je pušenje povezano s povećanim rizikom od astme.

Štetni kemijski sastojci pronađeni u elektroničkim sustavima za dostavu nikotina utječu na funkciju pluća i mogu imati potencijal utjecati na zdravlje dišnog sustava, uključujući i izazivanje astme. 

Astma je jedna od najraširenijih respiratornih bolesti, koja pogađa više od 27 milijuna ljudi u SAD-u (8,4% odraslih u dobi od ≥18 godina i 5,8% mladih u dobi od 12-17 godina). Broj posjeta hitnoj službi u SAD-u u 2021. koji se može pripisati astmi bez kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) iznosio je približno 939.000, što je bilo 0,7% svih posjeta hitnoj službi u 2021. Astma je jedna od najskupljih bolesti, koja godišnje rezultira s 300 milijardi dolara gubitaka zbog propuštenih školskih ili radnih dana, smrtnosti i medicinskih troškova, i procijenjenog ukupnog tereta od 963,1 milijarde dolara godišnje.

Izvor.
JAMA Network Open