Lijek alli® od danas dostupan u hrvatskim ljekarnama


Lijek alli® od danas dostupan u hrvatskim ljekarnama

Tvrtka GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK CH) danas je na konferenciji za medije predstavila lijek alli (orlistat u dozi od 60mg), prvi i jedini lijek za smanjenje tjelesne težine koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama bez liječničkog recepta.

Predstavljanjem lijeka alli koji je namijenjen osobama s indeksom tjelesne mase od 28 kg/m2 i većim, otvorila su se vrata novom načinu liječenja u borbi protiv prekomjerne težine i pretilosti koji je kako u Hrvatskoj tako i u svijetu postao ozbiljan javnozdravstveni problem.

Koliko građani Hrvatske prate svjetske trendove pokazalo je istraživanje o pretilosti i životnim navikama koje je provela tvrtka GSK CH među 400 ispitanika u četiri najveća hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Istraživanje je pokazalo da kod više od 65 posto ispitanika ubrzani način života i manjak vremena predstavljaju glavne razloge nezdrave i neredovite prehrane. Kada se tome doda podatak koji govori da više od 65 posto njih vrlo rijetko ili uopće ne vježba, ne čudi činjenica da gotovo jednak broj njih (64 posto) smatra da ima koji kilogram viška.

"Suvremeni način života, nezdrava prehrana i premalo tjelesne aktivnosti uzroci su prave eksplozije debljine i velikog porasta zdravstvenih problema vezanih uz nju. Riječ je o svjetskome trendu koji nije zaobišao ni Hrvatsku koja se suočava s velikim javnozdravstvenim problemom epidemioloških razmjera. Shvaćanje pojma debljine polako se mora mijenjati. Prekomjerna težina više se ne doživljava kao isključivo estetski problem, već kao problem koji može imati ozbiljne zdravstvene posljedice čime njezino liječenje postaje imperativ", izjavio je prof. dr. sc. Mirko Koršić, FRCP, iz Zavoda za endokrinologiju, KBC Zagreb, koji je predstavio svoje izlaganje na današnjoj konferenciji za medije.

Klinička istraživanja pokazala su da lijek alli, kad se koristi u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom s manjim sadržajem masti, može pomoći korisnicima izgubiti 50 posto više tjelesne mase nego samo dijetom. To znači da bi svaka osoba koja bi samo dijetom izgubila dva kilograma, uzimanjem lijeka alli izgubila još jedan dodatni kilogram. Lijek djeluje tako da sprečava da tijelo apsorbira određenu količinu masti iz hrane i pretvori ih u višak kilograma. Korisnicima će biti dostupna i web stranica sa cjelovitim programom pomoću kojega će lakše promijeniti svoj životni stil i postići željene ciljeve vezane za smanjenje tjelesne težine.

Provedeno istraživanje također je pokazalo da je gotovo 70 posto ispitanika u dobi od 20 do 60 godina isprobalo do tri različite vrste dijeta. Iako samo 10 posto ispitanika smatra da se prekomjerna tjelesna težina može smanjiti "čudotvornom" pilulom, svega je 45 posto njih svjesno da je jedini ispravni način gubljenja suvišnih kilograma promjena životnih navika koja uključuje: redovitije tjelesne aktivnosti kao i zdraviju i redovitiju prehrana.

"U liječenju debljine ne postoje "čudotvorna" sredstva niti "čudotvorni" učinci. Kako su uzroci debljine kompleksni, teško je očekivati da se mogu riješiti kratkotrajnom primjenom nekog "čudotvornog" sredstva često nepoznatog sastava i nepoznatog mehanizma djelovanja koji su prisutni u ljekarnama kao dodaci prehrani" dr. sc. Jozo Jelčić iz Zavoda za endokrinologiju, KBC Zagreb, koji je predstavio svoje izlaganje na današnjoj konferenciji za medije."Uspješno liječenje debljine složeno je i dugotrajno te zahtjeva stalni napor u mijenjanju pogrešnih navika vezanih za stil života, način prehrane i tjelesnu aktivnost. Za to je potrebna visoka motiviranost, dobra organizacija vremena i odabir prioriteta".

Predstavljanjem licenciranog lijeka za smanjenje tjelesne težine koji je dostupan bez liječničkog recepta omogućit će korisnicima pristup dokazanoj terapiji koja će im uz promjenu njihova načina života pomoću u borbi protiv viška kilograma i poboljšanju psihofizičkog zdravlja.

Izvor:
Grayling