Otkrivene stanice odgovorne za popravak oštećenog tkiva jetre


Otkrivene stanice odgovorne za popravak oštećenog tkiva jetre

Znanstvenici s University of Edinburgh po prvi put su otkrili vrstu stanica koje su odgovorne za popravak oštećenog jetrenog tkiva. Naime, pokazalo se kako te novootkrivene stanice migriraju na mjesto oštećenja, pružajući nove uvide u način na koji se jetra sama liječi.

Smatra se, da bi ovo otkriće moglo potaknuti razvoj novih terapija koje iskorištavaju jedinstvenu sposobnost jetre da se regenerira.

Tijekom akutnog zatajenja jetre, sposobnost organa za popravak i regeneraciju često je preopterećena, pa je pacijentima potrebna hitna transplantacija jetre kako bi se ponovno uspostavila funkcija jetre.

Znanstvenici su proučavali tkivo ljudske jetre pacijenata s akutnim zatajenjem jetre tražeći znakove proliferacije i regeneracije stanica nakon brzog gubitka funkcije jetre. Otkrili su da je značajan dio stanica zadržao sposobnost razmnožavanja. Međutim, još uvijek su postojala znatna područja oštećenja u jetri pacijenata, što sugerira da su drugi procesi osim stanične proliferacije kritični tijekom regeneracije.

Izvor:
Nature