Povezanost crijevne mikrobiote i pojave i progresije aneurizme aorte


Povezanost crijevne mikrobiote i pojave i progresije aneurizme aorte

Rezultati nove studije pokazali su da specifične komponente crijevne mikrobiote imaju uzročne učinke, bilo korisne ili štetne, na rizik od aneurizme aorte, pružajući tako potencijalno vrijedne biomarkere za ranu dijagnozu i potencijalne terapijske ciljeve.

Aneurizma aorte je lokalizirani, progresivni degenerativni proces stijenke aorte koji dovodi do fiksne dilatacije do promjera koji prelazi 1,5 puta normalni susjedni segment ili promjer krvne žile. Aneurizma torakalne aorte i aneurizma abdominalne aorte najčešće su vrste aneurizme aorte koje se susreću u kliničkoj praksi. Iako imaju slične fizičke karakteristike, njihove patofiziološke promjene nisu posve identične, a aneurizma abdominalne aorte ima veću stopu incidencije.

Sama aneurizma abdominalne aorte postala je jedan od 20 vodećih uzroka smrti te ozbiljno medicinsko opterećenje. Iako su opsežna istraživanja ispitala faktore rizika za aneurizme aorte, kao što su hipertenzija, starija dob i spol, crijevna mikrobiota novi je smjer istraživanja.

Ljudska crijevna mikrobiota složen je sustav koji može utjecati na napredovanje bolesti, poput ateroskleroze, reguliranjem metaboličkih i imunoloških putova. Promjene u mikrobnoj raznolikosti crijeva također su primijećene u populaciji s dijabetesom i hipertenzijom. Nedavne studije sugeriraju da crijevna mikrobiota može utjecati na pojavu i napredovanje aneurizme aorte. Na primjer, metaboliti crijevne mikrobiote mogu dovesti do stvaranja aneurizme putem mehanizama koji uključuju upalu i apoptozu.

Izvor:
Cardiovascular Innovations and Applications