Prehrana bogata antioksidansima povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2


Prehrana bogata antioksidansima povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 je ozbiljna metabolička bolest koju karakterizira smanjeno izlučivanje ili poremećeno djelovanje inzulina i posljedično povećanje razine glukoze u krvi (hiperglikemija). Inzulinska rezistencija i disfunkcija beta-stanica gušterače dva su glavna obilježja bolesti.

Više od 10% svjetske populacije trenutačno je pogođeno dijabetesom tipa 2. Njegova je prevalencija u naglom porastu diljem svijeta uglavnom zbog sve veće sklonosti prema nezdravim prehrambenim navikama i sjedilačkom načinu života.

Prehrana ima važnu ulogu u regulaciji tjelesnog metabolizma, među raznim čimbenicima načina života. Dokazi pokazuju da povećano pridržavanje zdrave prehrane, poput mediteranske ili DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Temeljna karakteristika ovih dijeta je veći unos namirnica biljnog podrijetla bogatih antioksidansima, uključujući vitamine C, E i beta-karoten.

Nova meta-analiza otkrila je obrnutu povezanost između prehrambenih i cirkulirajućih vitamina C, E i beta-karotena i rizika od dijabetesa tipa 2. Međutim, nije primijećena zaštitna učinkovitost suplementacije ovim antioksidansima protiv dijabetesa tipa 2.

Snažna antioksidativna svojstva ovih vitamina uglavnom su odgovorna za njihove antidijabetičke učinke. Vitamin C je vitamin topiv u vodi koji se obično nalazi u voću i povrću. Može ukloniti slobodne radikale u hidrofilnim odjeljcima tijela i regenerirati vitamin E iz njegovog oksidiranog oblika.

Vitamin E je vitamin topiv u mastima koji se obično nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama i biljnim uljima. Može spriječiti peroksidaciju lipida i zaštititi lipidne dijelove tijela, poput staničnih membrana. Beta-karoten je provitamin A karotenoid topiv u mastima koji se obično nalazi u voću i povrću. Slično vitaminu E, beta-karoten može zaštititi lipidne dijelove tijela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Izvor:
Advances in Nutrition