Tjelovježba dobra i za um, a ne samo za tijelo


Tjelovježba dobra i za um, a ne samo za tijelo

Istraživanje je pokazalo da pravilna prehrana i redovita tjelovježba mogu pomoći našem umu da funkcionira bolje. "Čini se da redovito vježbanje i reguliranje prehrane pospješuju raspon kognitivnih funkcija", rekao je dr. Patrick Smith. Također se pokazalo da vježbanje pomaže i u izvršnim funkcijama, učenju te u psihomotornoj brzini.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 124 ispitanika vodio je James Blumenthal, profesor psihologije i neuroznanosti na Duke-u, a namijenjeno je prvenstveno da se utvrdi utjecaj prehrane i tjelovježbe na krvni tlak, uključujuči i osobe s blagim do umjerenim visokim krvnim tlakom.

"U istraživanje je bilo uključeno i istraživanje mentalnih funkcija jer su neki prethodni podatci pokazali povezanost između tjelovježbe i prehrane s boljim kognitivnim funkcijama", rekao je dr. Smith te dodao da su novim rezultatima potvrđeni ti nalazi.

Naime pokazalo se da vježbanjem dolazi do promjena u mozgu, povećana je proizvodnja "brain-derived neurotrophic" faktora koji stimulira veze s drugim moždanim stanicama, a postoje i neki dokazi da pomaže u rastu novih moždanih stanica. Ipak, neki stručnjaci vjeruju da provedeno istraživanje ima i nekih nedostataka te nejasnoća. "Tjelovježba je u svakom slučaju odlična, ali koliko sama tjelovježba pridonosi mentalnim funkcijama nije jasno" rekao je dr. Donald LaVan, s University of Pennsylvania.

Izvor:
Hypertension, online