Volumen gušterače predviđa napredovanje u stupanj 3 dijabetesa tipa 1


Volumen gušterače predviđa napredovanje u stupanj 3 dijabetesa tipa 1

Rezultati nove studije pokazali su da mjerenje volumena gušterače magnetskom rezonancijom i mjerenje metabolizma, mogu predvidjeti napredovanje do stadija 3 dijabetesa tipa 1.

Prema mišljenju stručnjaka, snimanje gušterače može biti korisno za informiranje o kliničkim ispitivanjima usmjerenim na prevenciju dijabetesa tipa 1.

Inače, stadij 1 dijabetesa tipa 1 smatra se njegovim početkom. Kod njega su osobe pozitivne na dva ili više autoantitijela povezanih s dijabetesom i imunološki sustav je počeo napadati beta stanice gušterače koje proizvode inzulin, iako je razina šećera u krvi ostala normalna i nema simptoma. Stadij 2 dijabetesa tipa 1, kao i stadij 1, uključuje osobe s dva ili više autoantitijela povezanih s dijabetesom, no u njemu su razine šećera u krvi postale abnormalne zbog sve većeg gubitka beta stanica, ali još uvijek nema simptoma. U stadiju 3 dijabetesa tipa 1 obično se postavlja klinička dijagnoza. Do tog vremena dolazi do značajnog gubitka beta stanica i obično su prisutni simptomi dijabetesa tipa 1.

Izvor:
Diabetes Care