Liječenje mastitisa


Liječenje mastitisa

Mastitis se obično liječi na sljedeće načine:

  • Pomoću antibiotika - Za liječenje mastitisa obično je potrebna kura antibiotika u trajanju od 10 do 14 dana. Možda ćete se osjećati dobro već nakon 24 ili 48 sati od početka antibiotske kure, ali važno je da uzmete cijelu kuru lijekova kako bi se smanjila mogućnost ponovne pojave bolesti.
  • Mjere samopomoći - Odmor, nastavak dojenja i uzimanje više tekućine pomaže tijelu da prebrodi upalu dojke. Često izdajajte mlijeko iz oboljele dojke. Ako vaše dojenče odbija sisati oboljelu dojku, ispraznite dojku rukom ili pomoću pumpice.
  • Poboljšajte tehniku dojenja - Najbolji način da izbjegnete pojavu mastitisa je da potpuno ispraznite dojku tijekom dojenja te da vaše dojenče ispravno sisa. Liječnik može provjeriti vašu tehniku dojenja ili vas može uputiti savjetniku za dojenje.

Ako se mastitis ne povuče niti nakon liječenja antibiotikom, obratite se vašem liječniku. Crvenilo i oteklinu, koji se u početku mogu pogrešno pripisati mastitisu, može također izazvati rijetki oblik raka dojke - upalni rak dojke. Liječnik može predložiti mamografiju, a možda će biti potrebna i biopsija da se isključi rak.

Zadnja izmjena: 20.08.2019.