Najčešća pitanja vezana uz dojenje


Najčešća pitanja vezana uz dojenje

Treba li dojiti dijete na zahtjev djeteta ili po rasporedu?

Preporuka je da se dijete doji na zahtjev jer često dojenje stimulira proizvodnju mlijeka. Ono funkcionira po principu ponude i potražnje. Kako će se povećavati laktacija to će se intervali između dojenja prvo noću, a potom i danju polako povećavati.

Kako procijeniti imam li dovoljno mlijeka i napreduje li dijete dovoljno?

Djetetov rast i dobitak na tjelesnoj masi najbolji su pokazatelj adekvatne količine mlijeka.

U početku dojite 8 do 12 puta dnevno kroz 24 sata. Pratite broj mokrih pelena, koji bi trebao biti oko 6 dnevno nakon prvog tjedna života. U prvom tromjesečju mjesečni prirast na težini je prosječno oko 750 g, a tjedni 175 g, no raspon očekivanog tjednog prirasta se kreće od 120 g do 240 g. Zamolite patronažu da vam izvaže dijete jednom tjedno kako bi mogli pratiti dinamiku prirasta. Vaganje na dnevnoj bazi ili nakon svakog obroka ne preporučamo.

Kako prepoznati rane znakove gladi novorođenčeta?

Rani znaci gladi prepoznaju se po mimici sisanja, okretanju glavice na stranu i refleksu hvatanja usnama, sisanju šaka te brzim pomicanjem oka ispod kapaka, što upućuje na plitak san. Plač je kasni znak gladi i tada je dojenče već teže umiriti i podojiti.

Što učiniti kod bolnih i napuklih bradavica ?

Bolne i napukle bradavice su u pravilu posljedica pogrešne tehnike dojenja. Nastaju zbog pogrešnog zahvaćanja dojke u smislu da dijete hvata samu bradavicu, bez areole. Mogu biti posljedica i pogrešnog odvajanja s dojke, nepravilnog korištenja izdajalica, neadekvatnog grudnjaka, korištenja sapuna i drugih sredstava koja isušuju.

Prije svega revidirajte položaj i tehniku dojenja, dojenje započnite na manje bolnoj dojci, nakon dojenja na dojku nanesite manju količinu lanolina

Upala dojke, mastitis i dojenje

Simptomi mastitisa su bolna i osjetljiva dojka, povišena tjelesna temperatura, poremećaj općeg stanja, iscrpljenost, zimica, bolovi u mišićima te mučnina. To je stanje koje zahtijeva trenutnu konzultaciju s liječnikom. Ne prekidajte dojiti dijete, dojite što češće. Liječnik će  ordinirati terapiju, a vi ćete si pomoći tako da prvo pokušate dojiti na upaljenoj dojci, a ukoliko to predstavlja veliku bol, dojite na zdravoj dojci, a bolesnu izdajajte. Povećajte unos tekućine, nježno masirajte dojku i odmarajte. Infekcija ne ugrožava vaše dijete.

Dojenje i ljeto: kupanje u hladnom moru, bazenu, ronjenje, korištenje zaštitnih krema za sunce…

Ljeti, na plaži, putovanjima i tijekom boravka van kuće sva praktičnost dojenja dolazi do punog izražaja. Često savjetujemo majke da odgode početak dohrane do povratka s ljetovanja. Važno je znati da dojenče ljeti doji češće i kraće. Dok se isključivo doji, ne treba mu dodavati nikakvu tekućini. Preporučamo da majka poveća svoj unos vode, nezaslađenih biljnih čajeva ili svježe cijeđenih sokova. 

  • Dojilja se može kupati u bazenu, ali preporučamo da ispere tragove klora s dojke prije podoja.
  • Dojilja može plivati u hladnom moru i to neće imati negativan upliv na količinu mlijeka.
  • Dojilja može vježbati i intenzivno plivati, ali preporučamo to činiti nakon podoja, kako bi njoj   bilo ugodnije, a dojenče neće osjetiti promjenu u okusu mlijeka.
  • Ronjenje s bocama se također ne zabranjuje jer je količina dušika koji se oslobodi u majčinom mlijeku zanemarivo mala.
  • Korištenje zaštitnih krema za sunčanje dozvoljeno je za dojilje, ali je ograničeno za dojenačad prvih šest mjeseci.

Dojenje i estetika dojki

Veličina, oblik i čvrstoća dojki ovise o omjeru žljezdanog, vezivnog i masnog tkiva. Sve navedeno genetski je određeno i samo dojenje nema nikakvog neželjenog upliva na izgled dojke. Problem može biti jedino u prekomjernom debljanju u tijeku trudnoće pa ga svakako valja izbjeći.

Treba li dojenče buditi zbog podoja?

U novorođenačkoj dobi, kod djece rođene prije vremena ili rođene s malom porođajnom težinom, u početku preporučamo buđenje djeteta svaka tri sata. Kod veće djece koja lijepo napreduju preporučamo da ih dojite na zahtjev.

Je li podoj koji traje samo par minuta dovoljan da dijete pojede potrebnu količinu mlijeka ?

Ima djece koja se vrlo brzo zasite pa im podoj traje oko pet minuta ili čak i manje. Ukoliko lijepo napreduju, imaju adekvatan broj mokrih pelena te zadovoljno zaspu po podoju, ne treba ih na silu buditi i forsirati dojenje. Prijevremeno rođenu djecu te djecu koja sporo i lijeno sišu i brzo zaspu treba tijekom podoja stimulirati na duže sisanje.

Dojenje i pojava prve menstruacije nakon poroda

Pojava prve menstruacije nakon poroda može rezultirati prolaznim poteškoćama u dojenju i to u vidu nemira na dojci i odbijanja dojenja. Najčešće se spominje smanjenje količine mlijeka ili promjena okusa mlijeka kao razlog, ali važno je znati da treba normalno nastaviti dojiti.  Treba ponuditi dojenčetu dojku češće, ako je jako nemirno dati mu je u snu. Problemi  su kratkotrajni  i za dan, dva u pravilu nestaju.

Više informacija o dojenju potražite na: www.bebe-nestle.hr

Sponzorirani članak

Zadnja izmjena: 25.08.2019.