Home / Centri A-Z / Senilna makularna degeneracija

Senilna makularna degeneracija

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Senilna makularna degeneracija

Što je senilna makularna degeneracija?

Senilna makularna degeneracija je atrofija ili degeneracija makule i vodeći je uzrok slabljenja vida u starijih osoba. Nisu poznati sistemski predisponirajući čimbenici, no senilna makularna degeneracija može biti nasljedna. Dokazana je povezanost s pušenjem, dok je uloga kardiovaskularnih bolesti još nije jasna.

Razlikujemo dva oblika makularne degeneracije povezane sa starenjem, suhu (atrofični oblik) i vlažnu (eksudativni oblik) makularnu degeneraciju. Oba oblika senilne makularne degeneracije često su obostrana  i prethodi im razvoj malih žutih depozita (druza) koji se odlažu ispod makule.

Kod suhe makularne degeneracije, gubitak središnje oštrine vida je polagan i bezbolan. Brzo slabljenje vida je karakterističnije za vlažnu makularnu degeneraciju.

Suha makularna degeneracija javlja se češće i nije tako težak oblik bolesti kao vlažna makularna degeneracija.

Povezano sa senilnom makularnom degeneracijom

Obična ili žuta mrkva (lat. Daucus carota), dvogodišnja je biljka iz porodice Umbelliferae, koja je raspostranjena u prirodi i u kulturama u velikom broju podvrsta i varijateta. Smatra se da je mrkva ljudima poznata već 5.000 godina kao povrće i kao lijek, a najviše se upotrebljava njen vretenasto zadebljao, crvenkasto ili žučkasto obojen korijen, koji sadrži karoten (provitamin A; 5-20 mg/100 g). Cvjetovi mrkve su bijeli, žučkasti ili ružičasti skupljeni u štitac. List je složen, pernast i usječen. Obična mrkva podrijetlom je iz središnje Azije, a od 13. stoljeća se uzgaja u Kini i sjeverozapadnoj Europi.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje