Liječenje senilne makularne degeneracije


Liječenje senilne makularne degeneracije

Liječenje suhe makularne degeneracije

Suha makularna degeneracija ne može se izliječiti lijekovima, no to ne znači da će oboljeli na kraju potpuno izgubiti vid. Suha makularna degeneracija obično polako napreduje, a mnoge osobe sa tim stanjem mogu uglavnom normalno živjeti, posebice ako je zahvaćeno samo jedno oko.

Visoke doze vitaminskih antioksidanasa i cinka mogu smanjiti napredovanje suhe makularne degeneracija u gubitak vida. Tu svakako treba istaknuti da beta karoten može povećati rizik od raka pluća kod pušaća.

Jednako tako promjena prehrambenih navika, konzumiranje više voća i povrća koji su bogati vitaminima te konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama pridonosi zdravlju očiju.

Za osobe s uznapredovalom suhom makularnom degeneracijom u oba oka, rješenje za poboljšanje vida može biti operacija za ugradnju teleskopske leće u jedno oko.

Liječenje vlažne makularne degeneracije

Liječenje vlažne makularne degeneracije usmjereno je na zaustavljanje napredovanja bolesti.

Lijekovi koji mogu zaustaviti rast novih krvnih žilica smatraju se prvim izborom u liječenju svih stadija vlažne makularne degeneracije. Lijekovi koji se primjenjuju u liječenju vlažne makularne degeneracije su bevacizumab, ranibizumab i pegaptanib. Ti se lijekovi ubrizgavaju izravno u oko. U nekim slučajevima, može se djelomično povratiti vid.

Termalna laserska fotokoagulacija neovaskularizacije izvan središnje jamice može spriječiti teški gubitak vida.

Fotodinamsko liječenje, metoda liječenja laserom, u specifičnim okolnostima dovodi do poboljšanja.

Drugi oblici liječenja uključuju transpupilarnu termoterapiju, subretinalnu operaciju i kiruršku makularnu translokaciju.

Za bolesnike s izgubljenim centralnim vidom postoje vidna pomagala poput povećala, naočala za čitanje velike jačine, kompjutorski monitori i teleskopske leće

Zadnja izmjena: 24.06.2011.