Sindrom suhih usta


Sindrom suhih usta

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

Slina je vrlo bitna izlučevina velikih i malih žlijezda slinovnica. Nastaje pod utjecajem signala iz voljnog i autonomnog živčanog sustava, hormona te različitih signalnih molekula. Omogućava zaštitu sluznice usta, ždrijela i jednjaka. Omogućava normalno gutanje i prolazak hrane do želuca. Slina sadrži enzime koji započinju probavu hrane, pogotovo složenih šećera. Sloj sline štiti i obnavlja sluznicu usne šupljine i jezika, zube i desni od neželjenih mikroorganizama i njihovih proizvoda te pojedinih spojeva koje unosimo. Slina otapa i donosi do okusnih žlijezda molekule koje hrani daju okus. Osim toga, slina stalno ispire usnu šupljinu i spriječava nastanak neugodnih mirisa.

Normalno se tijekom dana izluči od 1 do 1,5 litre sline. Kod oboljelih ta je količina manja od 300 ml. Osjećaj suhoće usta je subjektivan. Vrlo je bitno prepoznati tegobe koje na njega upućuju. Kada se smanji količina sline ili značajno promijeni sastav dolazi do podražaja sluznice usne šupljine, osjećaja pečenja i žarenja. Javljaju se smetnje okusa, gutanja, govora, upale desni i ubrzan razvoj karijesa, neugodan zadah iz usta, nadimanje i druge probavne smetnje, nepodnošenje protetskih ili ortodontskih pomagala. Javlja se i potreba za učestalijim uzimanjem tekućine. Pacijenti teško podnose suh zrak. Može se javljati i otok i bolnost žlijezda slinovnica. Ovisno o uzrocima manjka sline javljaju se i brojne druge tegobe i vidljivi znakovi bolesti.

Uzroci suhih usta su brojni. Vrlo često do suhoće usta dovodi stres, pušenje, psihički poremećaji poput straha i depresije, premali i neredoviti unos tekućine, trudnoća, hormonske mijene, dugo govorenje, pjevanje i brojni lijekovi, od kojih se mnogi često koriste, šećerna bolest, ali i neki drugi endokrinološki poremećaji poput bolesti štitnjače, sustavna i lokalna preosjetljivost i alergije, različite upalne bolesti sluznice usne šupljine, zuba, zubnog mesa i slinovnica, infekcije (od kojih je važno pomisliti i na hepatitis C i HIV) te autoimune bolesti poput Sjögrenovog sindroma. Mnoge neurološke bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava te ozljede glave i vrata mogu dovesti do suhih usta.

Kako pristupiti problemu suhih usta?

Jako je važno prepoznati štetno ponašanje i navike te subjektivne razloge manjka sline. Lijekovi su među najčešćim uzrocima suhih usta na koje se ne misli dovoljno. U današnje vrijeme pacijenti nerijetko dobivaju više lijekova istovremeno što je ponekad nužno pa se terapiju svakako treba razmotriti kao uzrok tegoba i po potrebi je prilagoditi. Poseban je problem oštećenje sluznice i suhoća usta kod kemoterapije i zračenja glave i vrata.

Za ispravno prepoznavanje uzroka i liječenje suhih usta važni su pažljiv razgovor i pregled te osnovne laboratorijske pretrage obiteljskog liječnika i stomatologa, a prema potrebi i prema nalazima konzultacije specijalista - oralnih patologa, otorinolaringologa, internista, neurologa i dr. Obradom se utvrđuje postoji li samo subjektivni ili i objektivni manjak sline te koji su najvjerojatniji uzroci koje se potom i eliminira i liječi.

Osim uklanjanja uzroka, temelj liječenja suhih usta je stimulacija lučenja sline što se nerijetko postiže žvakanjem guma za žvakanje bez šećera. Važno je dovoljno i učestalo unošenje vode. Bitno je redovito održavanje higijene usne šupljine i zubala uz česte kontrole stomatologa. Pri tome je važan odgovarajući izbor sredstava za njegu usne šupljine i zubala. Mogu se koristiti neutralni i blagi protuupalni i antiseptični pripravci i sredstva za ispiranje usne šupljine. Važno je izbjegavati alkohol, cigarete i jako začinjenu hranu koja podražuje sluznice.

Uz navedene opće mjere, uklanjanje uzroka i primijenjene specifične lijekove, mnogim pacijentima pomažu tzv. nadomjesci sline. Ti pripravci stvoraju sloj emulzije koji štiti sluznice, smiruje upalu i podražaj sluznice, neutralizira neugodan miris iz usta, olakšava govor, gutanje, unos hrane i smanjuje subjektivne smetnje te produžuju razdoblja između uzimanja tekućine.

Axerosta nova opcija u liječenju sindroma suhih usta

Axerosta je medicinski proizvod za ublažavanje sindroma suhih usta koji sadrži emulgirane lipide i emolijense poput skvalena i glicerina koji stvaraju zaštitni film koji održava vlažnost sluznice. Vitamini A i E potiču cijeljenje sluznice te imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Ulje zimzelena ima protuupalno i analgetsko djelovanje jer sadrži metilsalicilate, a esencijalno ulje mente osvježava i pruža osjećaj hlađenja. Axerosta ne sadrži alkohol niti druge tvari koje podražuju sluznicu. Axerosta dolazi u spreju pa se može jednostavno primjeniti više puta na dan po potrebi. Namijenjena je djeci starijoj od 6 godina i odraslima, posebice osobama zrelije životne dobi, oboljelima od šećerne bolesti, oboljelima od malignih i autoimunih bolesti, bolesnicima na kemoterapiji i zračenju. Za dodatne informacije o Axerosti i ublažavanju simptoma suhih usta konzultirajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Sponzorirani članak

Zadnja izmjena: 25.08.2019.