Home / Centri A-Z / Upalne reumatske bolesti

Upalne reumatske bolesti

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Upalne reumatske bolesti

Upalne reumatske bolesti

Reumatoidni artritis (RA) je jedna od najčešćih reumatskih bolesti zapadnog svijeta. Bolest pogađa oko 1% populacije. Bolest je 3 puta češća kod žena nego kod muškaraca. Nekoliko se čimbenika smatra odgovornim za razvoj reumatoidnog artritisa, ali točni su uzroci i dalje nepoznati.

Ankilozantni spondilitis (AS) je kronična i često progresivna bolest koja je u prvom redu karakterizirana bolovima i upalom zglobova kralježnice. Ankilozantni spondilitis pogađa zglobove između kralježaka i sakroilijakalne zglobove (područje gdje se kralježnica spaja sa zdjelicom).

Juvenilni idiopatski artritis (JIA) je perzistirajući artritis u jednom ili više zglobova koji se javlja u dobi ispod 16 godina, a traje najmanje 6 tjedana.

Psorijatični artritis je reumatološka bolest (bolest zglobova) i često je prate psorijatične kožne lezije (crvena, suha, ljuskava kože). Psorijatični artritis može zahvatiti kralježnicu, šake, ramena, laktove, stopala, koljena ili gležnjeve.

Povezano s upalnim reumatskim bolestima

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

Desenzibilizacija na lijek je postupak kojim se postiže specifično privremeno stanje tolerancije prema lijeku na koji je bolesnik preosjetljiv. Desenzibilizacija je indicirana samo u slučajevima kad je primjena tog lijeka apsolutno nužna, jer ne postoji odgovarajuća zamjena.

Perzistentni aktivni reumatoidni artritis (RA) opisuje bolest u trajanju ≥6 mjeseci obilježenu kontinuiranom upalom unatoč primjeni metotreksata (MTX) i ostalih lijekova koji modificiraju tijek bolesti (DMARD). Liječenje bolesnika sa perzistentno aktivnim reumatoidnim artritisom izazov je za kliničke imunologe i reumatologe. Kod ovih se bolesnika najčešće primjenjuju terapijske doze nesteroidnih antireumatika (NSAR), glukokortikoidi u malim dozama, i jedan ili kombinacija lijekova koji modificiraju tijek bolesti (DMARD).

U liječenju reumatoidnog artritisa, sustavne autoimune bolesti, donedavno su se koristili nesteroidni antiupalni lijekovi, acetilsalicilna kiselina i kortikosteroidi. Ovi su lijekovi uglavnom djelovali na simptome bolesti i bez značajnog utjecaja na prirodu bolesti. Danas se uz gore navedene lijekove koriste i lijekovi koji modificiraju tok reumatoidnog artritisa.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje