Home / Centri A-Z / Upalne reumatske bolesti

Upalne reumatske bolesti

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Upalne reumatske bolesti

Upalne reumatske bolesti

Reumatoidni artritis (RA) je jedna od najčešćih reumatskih bolesti zapadnog svijeta. Bolest pogađa oko 1% populacije. Bolest je 3 puta češća kod žena nego kod muškaraca. Nekoliko se čimbenika smatra odgovornim za razvoj reumatoidnog artritisa, ali točni su uzroci i dalje nepoznati.

Ankilozantni spondilitis (AS) je kronična i često progresivna bolest koja je u prvom redu karakterizirana bolovima i upalom zglobova kralježnice. Ankilozantni spondilitis pogađa zglobove između kralježaka i sakroilijakalne zglobove (područje gdje se kralježnica spaja sa zdjelicom).

Juvenilni idiopatski artritis (JIA) je perzistirajući artritis u jednom ili više zglobova koji se javlja u dobi ispod 16 godina, a traje najmanje 6 tjedana.

Psorijatični artritis je reumatološka bolest (bolest zglobova) i često je prate psorijatične kožne lezije (crvena, suha, ljuskava kože). Psorijatični artritis može zahvatiti kralježnicu, šake, ramena, laktove, stopala, koljena ili gležnjeve.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje