Juvenilni idiopatski artritis


Juvenilni idiopatski artritis

Što je juvenilni idiopatski artritis?

Juvenilni idiopatski artritis (JIA) je perzistirajući artritis u jednom ili više zglobova koji se javlja u dobi ispod 16 godina, a traje najmanje 6 tjedana.

Postoje 3 glavna oblika juvenilnog idiopatskog artritisa:

  1. Poliartikularni juvenilni idiopatski artritis ili juvenilni idiopatski artritis s poliartikularnim tijekom - pogađa 5 ili više zglobova
  2. Oligoartikularni juvenilni idiopatski artritis - pogađa 4 ili manje zglobova
  3. Sistemski juvenilni idiopatski artritis - karateriziran je izraženim povišenjem temperature, osipom i artritisom različitog broja zglobova.

Što je uzrok juvenilnog idiopatskog artritisa?

Iako je uzrok juvenilnog idiopatskog artritisa nepoznat, mogu biti uključeni virusni, genetski te čimbenici povezani s imunim sustavom.

Kako ću znati ima li moje dijete juvenilni idiopatski artritis?

Juvenilni idiopatski artritis karakteriziran je čitavim nizom simptoma te iako Vaše dijete ne mora imati sve navedene simptome, najčešći uključuju:

  • Bol u zglobovima kod kretanja
  • Toplina zglobova
  • Ograničenje kretnje
  • Bolna osjetljivost zglobova
  • Ukočenost, posebice nakon spavanja ili izostanka kretanja
  • Oteknuće zglobova

Samo liječnik može utvrditi da li Vaše dijete boluje ili ne od juvenilnog idiopatskog artritisa.

Koje posljedice juvenilni idiopatski artritis može imati za Vaše dijete?

Za razliku od reumatoidnog artritisa kod odraslih, juvenilni idiopatski artritis pogađa u prvom redu velike zglobove poput koljena, zapešća i gležnjeva. Međutim, ruke i stopala također mogu biti pogođeni.

Dobra je vijest što djeca s juvenilnim idiopatskim artritisom izlaze iznenađujuće dobro na kraj s bolešću. Prema jednoj studiji, samopoštovanje se nije razlikovalo od djece koja nemaju juvenilni idiopatski artritis. Djeca su imala jednaki nagon za postizanjem rezultata, osjećala su se jednako spremna i jednako su dobro socijalno funkcionirala.

Djeca boluju od juvenilnog idiopatskog artritisa, ali obitelji žive s bolešću

Juvenilni idiopatski artritis nije samo bolest djeteta. Za svako dijete s juvenilnim idiopatskim artritisom, postoji i obitelj koja živi s bolešću – i pomaže djetetu da se suoči s boli i ukočenošću. Biti roditelj djeteta s juvenilnim idiopatskim artritisom može predstavljati vrlo veliku odgovornost. Morat ćete donositi odluke koje utječu na život Vašeg djeteta. Bolje razumijevanje juvenilnog idiopatskog artritisa i simptoma bolesti može Vam pomoći da budete u tijeku s mogućnostima liječenja Vašeg djeteta.

Zadnja izmjena: 24.08.2019.