Akupunktura može ublažiti simptome KOPB-a


Akupunktura može ublažiti simptome KOPB-a

Istraživanje provedeno u Japanu na 68 bolesnika s težim oblikom kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), pokazalo je da 12-tjedna primjena akupunkture uz standardnu medicinsku terapiju, može oboljelima od KOPB-a olakšati disanje tijekom tjelesnih aktivnosti.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je progresivno stanje pluća koje otežava disanje, a često je uzrokovano pušenjem ili izloženošću drugim toksinima. Nažalost KOPB se ne može izliječiti, a trenutno postojeće terapije samo usporavaju njeno napredovanje.

Prema mišljenju stručnjaka do 2020. godine KOPB će biti treći vodeći uzrok smrti u svijetu.

Akupunktura je drevna kineska metoda liječenja ubadanjem vrlo tankih igala u određene točke na tijelu kako bi se potaknulo zdravlje i energetska ravnoteža.

Bolesnici kod kojih je u ovom istraživanju primjenjena akupunktura, imali su značajan napredak u sposobnosti disanja, a također su mogli i dulje hodati nego bolesnici kod kojih nije primjenjena akupunktura.

Stručnjaci pretpostavljaju da akupunktura smanjuje stres i poboljšava snagu i pokretljivost prsnih mišića, što je rezultiralo lakšim disanjem.

Obzirom da je akupunktura sigurna metoda, bolesnici s KOPB-om bi ju trebali probati, ističu stručnjaci.

Izvor:
Archives of Internal Medicine