Simptomi KOPB-a


Simptomi KOPB-a

Dijagnozu kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) treba razmotriti u svih osoba s karakterističnim simptomima i anamnestičkim podacima o izloženosti čimbenicima rizika za KOPB, osobito pušenju cigareta. Zato bi svakom pušaču starijem od 40 godina trebalo napraviti spirometriju.

Simptomi koji mogu upućivati na pojavu bolesti:

  • kašalj
  • iskašljavanje i
  • zaduha

Bolesnici koji puše u srednjoj i starijoj dobi razvijaju kašalj koji se u početku javlja samo ujutro, praćen obilnim iskašljavanjem tzv. "pušački kašalj". S vremenom, kako bolest napreduje, javlja se tijekom cijelog dana, a zatim i noći. Iskašljavanje je u početku gotovo neprimjetno, jer se javlja samo ujutro. Iskašljaj je sluzav, ali postaje gnojan tijekom pogoršanja. Otežano disanje u početku zapaža se tek pri većem naporu.

Zaduha (dispneja) se pojačava kod pogoršanja bolesti, tzv. egzacerbacije (najčešće uzrokovane bakterijskom ili virusnom infekcijom). Zaduha je popraćena kašljem ili hripanjem i ponekad vrućicom.

Kako bolest napreduje razdoblja između pogoršanja postaju kraća. U kasnijim fazama KOPB-a mogu se vidjeti teška zaduha, kašalj i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi. U uznapredovaloj fazi, bolesnicima je potrebna stalna njega i dodatni kisik kako bi mogli disati.

Postoje dva tipa bolesnika: bolesnici plavkaste boje u licu, podbuhli, koji kašlju i iskašljavaju tijekom cijelog dana i stalno imaju prisutan osjećaj nedostatka zraka. Takve bolesnika nazivamo "modri napuhanko".

Kod bolesnika kod kojih prevladava emfizem osnovni simptom je zaduha. U početku. otežano dišu samo u naporu, kasnije stalno. Lice im je blijedoružičasto i sjede pognuti prema naprijed kako bi si olakšali izdisanje. Zrak izdišu kroz stisnta usta, a mišići prsnog koša se izrazito naprežu kako bi pomogli izdisaj. Kašlju malo i gotovo ništa ne iskašljavaju. Takve bolesnike nazivamo "ružičasti puhaljko". Osjećaj zaduhe, odnosno nedostatka zraka pojavljuje se postupno, a to je razlog kašnjenja u postavljanju dijagnoze te lošije prognoze bolesti.

Zadnja izmjena: 28.05.2024.