Dupilumab poboljšava kliničke ishode KOPB-a


Dupilumab poboljšava kliničke ishode KOPB-a

Pacijenti s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) s upalom tipa 2 uskoro bi mogli dobiti pristup novom lijeku, dupilumabu, koji je pokazao brza i trajna poboljšanja kod pacijenata s KOPB-om. Ovo monoklonsko protutijelo prvi je biološki lijek za koji se pokazalo da poboljšava kliničke ishode KOPB-a.

Nakon primjene dupilumaba, bolest se poboljšava; mjereno značajno nižom godišnjom stopom akutnih egzacerbacija i značajno boljom funkcijom pluća. Što se tiče sigurnosti, broj nuspojava bio je sličan između placebo i liječenih skupina te u skladu s utvrđenim profilom dupilumaba.

Bolest pluća KOPB obilježena je kašljem i otežanim disanjem. KOPB se tradicionalno smatra upalnom bolešću pretežno uzrokovanom neutrofilnom upalom. Otprilike 20 do 40 posto bolesnika s KOPB-om ima KOPB s dominantnom upalom tipa 2 koja se obično otkriva povišenim brojem eozinofila u krvi. Ovi pacijenti imaju visok rizik od egzacerbacija.

Dupilumab znatno smanjuje učestalost egzacerbacija i poboljšava funkciju pluća kao i opterećenje simptomima u bolesnika s KOPB-om s upalom tipa 2 i visokim rizikom od egzacerbacije, koji su već na maksimalnoj inhalacijskoj terapiji.

Inače, KOPB je treći vodeći uzrok smrti u svijetu, a egzacerbacije KOPB-a dovode do slabije kvalitete života, povećanog broja hospitalizacija i povećanog rizika od smrti.

Izvor:
New England Journal of Medicine