Jesu li dvije godine imunoterapije za uznapredovali rak pluća dovoljne?


Jesu li dvije godine imunoterapije za uznapredovali rak pluća dovoljne?

Za pacijente koji se bore s kasnim stadijem raka pluća, izgledi za preživljavanje značajno su se poboljšali od pojave lijekova poznatih kao inhibitori imunoloških kontrolnih točaka. No, do nedavno nije bilo poznato koliko točno pacijenti s uznapredovalim rakom pluća ne-malih stanica (NSCLC) moraju biti na imunoterapiji.

Prema novom istraživanju koje je uključivalo više od 1.000 pacijenata, oni sa stabilnom bolešću mogu prekinuti liječenje nakon dvije godine bez ugrožavanja svojih izgleda za preživljavanje. Pod stabilnom bolešću se podrazumijeva rak pluća koji ne pokazuje znakove progresije.

Valja istaknuti, da bi prekid imunoterapije nakon dvije godine mogao također umanjiti rizik od negativnih strana koje mogu pratiti liječenje imunoterapeuticima, naime, dugotrajno liječenje imunoterapijom nosi značajan rizik od toksičnosti.

Inače, lijekovi za ciljanu imunoterapiju uključuju pembrolizumab, ipilimumab, nivolumab i atezolizumab. Oni djeluju tako da sprječavaju tumorske stanice da potkopaju ključno oružje u imunološkom sustavu: T-stanice.

Izvor:
JAMA Oncology