Konzumacija ultraprerađene hrane povezana s rakom pluća

Veći unos ultraprerađene hrane povezan je s povećanim rizikom od raka pluća, sugerira novo istraživanje. Daljnja istraživanja su opravdana u različitim populacijskim skupinama, a ograničavanje konzumacije ove hrane moglo bi pomoći u suzbijanju globalnog broja slučajeva raka pluća.
Rak pluća najčešći je rak na svijetu. Samo u 2020. godini procijenjeno je da je u svijetu bilo 2,2 milijuna novih slučajeva i 1,8 milijuna smrtnih slučajeva od ove bolesti.
U ovom istraživanju znanstvenici su se posebno usredotočili na ultraprerađenu hranu koja je uključivala kiselo vrhnje, kao i krem sir, sladoled, smrznuti jogurt, prženu hranu, kruh, peciva, slane grickalice, žitarice za doručak, instant rezance, kupovne juhe i umake, margarin, slatkiše, bezalkoholna pića, zaslađene voćne napitke, hamburgere iz restorana/kupovne trgovine, hrenovke i pizzu.
Nažalost, visok unos ultraprerađene hrane može učinkovito potisnuti zdravu hranu, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, za koje se zna da štite od raka.
Izvor:
Thorax