Home / Vijesti / Kortikosteroidi ipak ne ublažavaju većinu slučajeva akutnog sinusitisa

Kortikosteroidi ipak ne ublažavaju većinu slučajeva akutnog sinusitisa

Kortikosteroidi ipak ne ublažavaju većinu slučajeva akutnog sinusitisa

Prema rezultatima nizozemske studije, unatoč sve većoj popularnosti kortikosteroida u liječenju akutnog sinusitisa, čini se da kortikosteroidi ne ublažavaju simptome te česte infekcije.

Akutna upala sinusa, često je posljedica virusnih infekcija, no i alergije te bakterijske infekcije mogu biti odgovorne za nastanak akutnog sinusitisa.

Začepljenje i kongestija nosa glavni su simptomi akutne upale sinusa, a mogu se javiti i glavobolja te bol u području lica. Ovo stanje može znatno utjecati na svakodnevno funkcioniranje, a njegovi neugodni simptomi mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu života.

Inače, neke prethodne studije pokazale su da velika većina bolesnika s blagim do umjerenim rinosinusitisom nije imala koristi od primjene antibiotika.

Ova studija pokazala je da je gotovo 63 posto bolesnika s akutnim sinusitisom koji su bili liječeni kortikosteroidom prednizolonom osjetilo smanjenje boli u području lica, naspram 56 posto bolesnika koji su dobivali placebo, što ne predstavlja statistički značajnu razliku.

Stoga stručnjaci smatraju da bi u slučaju blagog do umjerenog rinosinusitisa trebalo izbjegavati liječenje antibioticima i kortikosteroidima, a trebalo bi se primjeniti simptomatsko liječenje acetaminofenom i ksilometazolinom.

Izvor:
Canadian Medical Association Journal

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje